Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
16. 4. 2021 Vaření
Je libo něco svěžího a dobrého? Právě teď u nás startuje chřestová sezóna! Chřest se tedy nemusí odnikud dovážet a vychutnáte si jej krásně čerstvý. Navíc, ten náš český nemá ve světě konkurenci!
Chřest v průběhu věků
Chřest byl oblíbenou zeleninou už v dobách antiky, ale popularitu si udržel i v dalších stoletích. V knize The Perfumed Garden z 15. století jej oslavuje její autor, Al-Nafzawi, jako zeleninu s afrodiziakálními účinky. Díky tomu pak chřest získal i přezdívku „špička lásky“. Tahle zelenina se s úspěchem pěstuje i u nás a český chřest byl vyhlášenou delikatesou již za dob první republiky, kdy se vyvážel do celé Evropy. Jak ale uvádí stránka Český chřest, s likvidací soukromých zemědělců a znárodňováním byla posléze převážná většina produkce zničena a chřest se na česká pole vrátil až v 90. letech. Svoji skutečnou renesanci u nás ale zažívá hlavně od přelomu tisíciletí a navrací se tak zpátky ke své zašlé slávě.
Mohlo by vás zajímat
Český chřest byl totiž ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality, podobně jako české pivo. A stejně jako pivem je proslaveno město Plzeň, chřestu pak zase patří Hostín na Mělnicku. Právě tam se v současné době odehrává největší česká produkce chřestu a odtud pochází nejen chřest bílý a zelený, ale také speciální odrůda chřestu fialového.
Zdraví, které chutná
Chřest obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, je také bohatý na vitaminy (B, C, E a K) a minerály jako jsou například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík nebo fosfor. Díky tomu jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, která se navíc kuchyňsky velmi snadno připravuje. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat, u zeleného a fialového stačí odkrojit dřevnaté konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí, osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale pozor! Chřest se vaří krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý.
Mohlo by vás zajímat
Od polévky po koláč
A co si z chřestu uvařit? Jedno z nejlepších jídel je podivuhodně prosté. Stačí chřest zkrátka uvařit, a pak jej podávat s osmaženou strouhankou a pokapaný máslem, případně jen s máslem. Další možností je udělat chřest obalovaný podobně jako řízek. Jako skvělý teplý předkrm nebo hlavní chod s přílohou se uplatní i chřest přelitý různými druhy omáček. Nejznámější je chřest s holandskou omáčkou. Skvělé jsou ale i chřestové polévky. V nejjednodušší verzi stačí chřest na polévku jen uvařit, rozmixovat s uvařenými bramborami či s jinou vařenou zeleninou, například s pórkem, a dochutit smetanou. Výtečné je také krémové chřestové rizoto na italský způsob, nebo plněné kuřecí maso s chřestem. Případně si ke svačince upečte slaný koláč s chřestem a sýrem.
Chřest podle Sandtnerky
Pokud milujete staré časy, zkuste chřest s omáčkou podle receptu z roku 1936, jak jej ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvádí Marie-Janků Sandtnerová: Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž se chřest vařil, opepříme, přisolíme, okyselíme citronovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co připravit z netradiční zeleniny a ovoce
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Více chřestu nejen pro dobrou náladu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí