Víte, co je mac 'n' cheese? Americká lahůdka dostane i vás! Uvařte si ji podle našeho návodu
19. 4. 2021 Vaření
Těstoviny se sýrem zní možná fádně, ale přitom v základu o nic jiného v jídle zvaném mac 'n' cheese nejde. Na druhé straně; tak jednoduché, abyste jen uvařili makarony a posypali je sýrem, to zase není. Kalorická bomba a zároveň slavná americká klasika mac 'n' cheese má své zásady. Naučte se je a ohromte rodinu fantastickou novinkou.
Od sýra k bešamelu
Těstoviny se sýrem byly poprvé zmíněny ve 14. století v italské kuchařce The Liber de Coquina a tohle jídlo se skládalo jen z těstovin a parmazánu. Trochu vylepšená verze pak sestávala z těstovin zapečených se sýrem, máslem a kořením. O tomto pokrmu s názvem makerouns se psalo také již ve 14. století, ale pro změnu ve středověké anglické kuchařce The Forme of Cury. Verzi mac 'n' cheese nejpodobnější té dnešní popsala v 18. století v knize The Experienced English Housekeeper její autorka Elizabeth Raffald. Elizabeth použila k zapečení těstovin bešamelovou omáčku se sýrem čedar a navrch to ještě posypala parmazánem. A vznikl zázrak! Jídlo uvnitř byla šťavnaté a lahodné a nahoře fantasticky křupavé. Není divu, že si jej oblíbili strávníci na celém světě.
Mohlo by vás zajímat
Jak na mac 'n' cheese
Na zapečené makarony se sýrem neexistuje jeden jediný „ten pravý“ recept. Je to jako s tradiční pochoutkou české kuchyně - svíčkovou omáčkou; u té má také každá rodina svoji vlastní verzi. Ale stejně jako u svíčkové je i základ mac 'n' cheese vždy stejný, a to jsou těstoviny, ideálně makarony nebo kolínka, bešamel a sýr. Někdy se místo bešamelu dává zakysaná, hodně tučná smetana, případně kondenzované neslazené mléko. Zbytek už je velmi snadný. Těstoviny se uvaří v mírně osolené vodě do poloměkka. Je totiž potřeba počítat s tím, že další tepelná úprava bude následovat a sůl jídlu dodá ještě omáčka a sýr. Scezené těstoviny se smíchají s bešamelem a sýrem, případně několika druhy sýrů (cheddar, parmazán, gouda…) a tato směs se dá do vhodné zapékací nádoby. Vše se nahoře ještě znova posype sýrem a zapeče dozlatova. Poměry surovin, stejně jako volba sýrů je na vás.
Vychytávky
Co udělá dobré makarony se sýrem ještě lepšími? Pár drobností. Předně omáčka, v níž budete těstoviny zapékat, by měla být sama o sobě dobrá. K tomu jí dopomůže jednak máslo, ale pak také jemná hladká mouka a nakonec muškátový oříšek. Bez něj nemá bešamel ten správný šmrnc. Hustotu a jemnost může bešamelu dodat také čerstvý krémový sýr. Vmíchejte jej až nakonec, po provaření mouky. Smíchané těstoviny se sýrem (nebo sýry) a omáčkou pak můžete ještě vylepšit dle své chuti troškou nasekané chilli papričky, šunkou nebo smaženou cibulkou. Pokud už se vám sbíhají sliny, neváhejte a makarony se sýrem vyzkoušejte. A i když to bude těžké, nezapomeňte se rozdělit s ostatními členy rodiny!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
30. 3. 2022 17:00
1. 5. 2021 15:55
Američané však slovo makarony (macheroni) používají pro zcela jiné těstoviny, které jsou podobné naším kolínkům, ale jen mírně prohnutým.