

Svíčková na smetaně II
Suroviny
- 750 g zadního hovězího
- 50 g slaniny
- 2-3 mrkve
- silný plátek celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- smetana
- cca 2 lžíce hladké mouky
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- špetka tymiánu
- sůl
- máslo (nebo půl na půl máslo a olej)
- citron
- cukr
Postup přípravy receptu
Maso prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, osolíme a zprudka opečeme v rozehřátém omastku. Vyndáme ho a restujeme všechnu nakrájenou zeleninu a koření. Do zeleninového základu vložíme maso, podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme v troubě do měkka. Během pečení podléváme. Mouku rozmícháme v trošce vody.
Když je maso hotové, vyndáme ho, do vypečené šťávy zamícháme mouku a necháme provařit. Dochutíme citronem a cukrem, případně i solí.
Na závěr zjemníme smetanou. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme. Zeleniny dávám hodně a vždy jen čerstvou, je mnohem voňavější než zmrazená.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková na smetaně II
-
Svíčkovou dělám také tak a je výborná. Já ještě zeleninu a koření nakládám do kyselého nálevu tak na 2 dny.
-
Radek: Radku, jsou to cca 4 -5 porcí - hovězí se dost speče, záleží na tom, na kolik jste zvyklí
. Doba se přesně nedá určit - přibližně 1,5 hod. záleží na kvalitě masa, někdy je, jak se říká " ze starého vola " a trvá to déle.
Děkuji vám -
Dobrý den, můžu se zeptat na kolik je to porcí a jak dlouho a na kolik maso pečete? Děkuji moc!
Jinak Hamburskou jsem od Vás také dělal a musím uznat, že byla opravdu moc dobrá spíše výborná, děkuji -
Nikolinek - moc děkuju za fotku a doufám, že chutnalo
-
Ivana41: Máme v rodine túto diagnózu - preto kupujem bezlaktózové mlieko, bezlaktózovú smotanu, bezlaktźové syry...značne väčší výber je v Rakúsku, aj cenovo sú na tom lepšie. Okrem toho, na Slovensku a v okolitých štátoch (v Čechách zatiaľ asi nedostať, dcéra tam dlšiu doba pobývala vlani a kupovala som jej na Slovensku, možno sa odvtedy zmenili časy)) lekárne predávajú ENZÝM LAKTAZAN. Po jeho podaní je možno pár hodín konzumovať normálne mlieko, smotanu - normálne bez problémov, je to popísané na obale.
-
Ivana41:máme též 2alergiky na laktózu,a jak ti dává odkaz Amira,tak ty potraviny jsou opravdu kvalitní a laik by nepoznal,že to není šlehačka z krav.mléka
používáme to,když vnučky přijedou na návštěvu a je vše.ok.
Doma mám v záloze sušené mléko sojové Zajíc.
Spíše je pro alergiky nutnost vše číst,protože mne kolikrát překvapilo,kde všude může být mléko i když by ho tam člověk vůbec nečekalTak se neboj a jdi do toho,bude Vám chutnat všem.
-
Ivana41: A co rovnou bezlaktozové mléko?
http://www.meggle.cz/mlecne-vyrobky/bezlaktozove_p... -
Ivana41:Nezvyk to asi bude, ale diky silne chuti hoveziho a velkemu mnozstvi chutove vyrazne zeleniny to podle meho nebude tak velky rozdil, jako napr. u smetanovych omacek typu koprova atd.
Tady jsou zajimave rostlinne smetany
http://www.countrylife.cz/rostlinne-smetany
A jeste pozor na maslo.. -
Prosím vás, máme nevěstu, která má alergii na laktózu a tím pádem nemůže nic z mléka a smetanu už vůbec ne, na šla sem nahrážku pro mléko - sojové mléko, jogurty apod. ale nemáte někdo zkušenosti jak by chutnala ze sojovým mlékem a nebo čím nahradit smetanu, moc děkuji všem
-
luk: dopsala jsem množství zeleniny do receptu, je to přibližně, klidně můžeš dát i víc. Slanina uvedená byla
-
ahoj nepises, kolik cibule a zelenin a taky asi spek na spikovani ze
-
IVAN:nic méně ta svíčková vypada od paní MARIS výborně.
-
IVAN:je to děs.neumí ani vařit,ani psát.fakt hrozný.
-
pohlreich:to jsou borci co?
-
Hon:VÝBORNÉ