Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?
20. 7. 2021 Životní styl
Malé kuličky muchovníku vypadají jako kanadské borůvky, jejich chuť je ale mnohem zajímavější. Trochu připomíná nejen lesní borůvky, ale i angrešt, rybíz, arónii nebo někdy i třešně. Navíc v mnoha ohledech prospívá našemu zdraví, je totiž dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů.
Ozdobí i zahradu
Plody muchovníku rostou, stejně jako kanadské borůvky, na keřích, které ovšem mohou dosahovat výšky až tří metrů. Na rozdíl od borůvek jsou ovšem muchovníky poměrně nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům a pyšnit se mohou i dlouhověkostí. Plody vám sice přinesou až druhý či třetí rok po vysazení, zato je pak můžete sklízet až 80 let. Muchovníky mají ale i další přednosti, jak je uvedeno v knize Netradiční ovoce pro každou zahradu od Lee Reicha. Zvládají vysoké mrazy, na jaře vám udělají radost krásně bílými květy a na podzim nádherně zbarveným listím. Jejich výhodou je také to, že plody dozrávají postupně a neopadávají, takže je vždy stihnete sklidit a zpracovat a druhý den už zase můžete ozobávat kuličky z keříku. Vzrostlejší keř vám tak poskytne v jednom roce až 10 kg úrody.
Mohlo by vás zajímat
Muchovníků existuje velké množství druhů, které se i liší chutí. Podle pěstitelů jsou některé druhy chutnější, jiné o trochu méně. Nejznámější jsou muchovník olšolistý a lamarckův, příliš chutný není třeba muchovník kusického nebo hladký, ty jsou vhodnější jako okrasné keře. Jedinou nevýhodou muchovníku je, že si jej musíte sami vypěstovat nebo najít někoho, kdo má keř na zahradě, běžně v obchodech se plody neprodávají.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiné borůvky
Pro jejich podobnost s borůvkami se muchovníku i říká indiánská borůvka. Malé asi centimetrové kuličky mají nejčastěji modrou a fialovou barvu, mohou být ovšem zbarvené i více do červena nebo naopak do černa. S borůvkami ale muchovník ve skutečnosti nemá nic společného. Borůvky totiž patří mezi brusnice, muchovníky mezi růžovité. Plody s malinkými semínky jsou malvice, takže mají mnohem blíže k jablkům nebo hruškám. Jsou šťavnaté a mají příjemnou sladkou, trochu pikantní a v závislosti na odrůdě lehce nakyslou chuť. Jen je třeba je jíst dostatečně zralé. Konzumace většího množství nedozrálých plodů by vám totiž mohla způsobit zdravotní problémy.
Fialový elixír zdraví
Zralé plody muchovníku jsou velice zdravé a využívají se i v lidovém léčitelství. Podle serveru Healthbenefitstimes.com obsahují kuličky muchovníku hlavně velké množství vitaminu C, dále manganu, vápníku, hořčíku a železa. Bohaté jsou rovněž na antioxidanty. Jejich konzumací tak předcházíte vzniku kardiovaskulárních chorob, snižujete krevní tlak a zpomalujete proces stárnutí. Léčivé jsou i listy muchovníku. Ty se mohou usušit a pak z nich připravíte čaj prospěšný při žaludečních a střevních problémech. Vhodný je také na pročištění organizmu.
Mohlo by vás zajímat
Je libo likér nebo marmeládu?
Plody je možné sušit i jako rozinky, proto se muchovníku někdy říká rozinkový strom. Z plodů se nejčastěji vyrábějí marmelády, džemy, šťávy nebo likéry. Výborné jsou ovšem i na koláčích, použít je můžete na jakýkoliv koláč místo borůvek nebo rybízu. Pečením se navíc krásně zvýrazní vůně a chuť plodů muchovníku. Vzhledem k tomu, že je v muchovníku dostatek pektinu, je také ideální na přípravu džemů. Recept je jednoduchý. Očištěné plody muchovníku pouze nasypte do hrnce, přidejte 500 g želírovacího cukru 2:1 a svitek skořicové kůry a povařte. Pak ještě vmíchejte 2 lžíce citronové šťávy a opět ještě asi 5 minut vařte. Hotový džem přelijte do sterilovaných sklenic, zavřete je a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Džem z muchovníku si pak v zimě můžete přidat třeba do jogurtu, je to vynikající kombinace.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elixír zdraví: Dejte si borůvky! Posílíte svoji imunitu a možná i omládnete
Mýty vs. fakta: Opravdu vás zázračný vitamín C ochrání před rýmou?
Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl II.
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12