Zavařování a zpracování domácího ovoce
24. 6. 2016 Tipy a triky
Blíží se krásné letní období, které je plné ovoce a zeleniny z našich zahrádek. Možná se ale také potýkáte s problémem, že více druhů dozrává najednou, a je třeba je rychle zpracovat. Majitelé velkých mrazáků mohou část zamrazit, ale i takto uložené ovoce má omezenou trvanlivost. Ideálním řešením je tedy zavařování, které je vhodné nejen na sladké plody stromů a keřů, ale také na zeleninu nebo maso.
Naprostou klasikou jsou české zavařovací hrnce z pozinkovaného kovu. Známe je už z kuchyní našich babiček a můžete je sehnat ve velikosti 20 l a 30 l, přičemž ten větší umožňuje zavařování sklenic ve dvou vrstvách. Zavařovací teploměr případně jeho pouzdro pak kupujete zvlášť, a pokud chcete mít jistotu, že se jen tak nerozbije, vsaďte na teploměr DTD2. Ten je navíc univerzální a vhodný do všech typů zavařovacích hrnců.
V moderních kuchyních často převládají indukční desky, a pro ty je třeba zvolit zavařovací hrnec na indukci. Má magnetické dno a je vhodný na všechny typy sporáků. Velký smaltovaný hrnec má navíc i jiné využití, například na vaření marmelád, guláše pro rodinnou oslavu nebo při domácí zabíjačce.
Nezapomínejte ani na praktické pomůcky, které vám zavařování usnadní. Takové kleště na vytahování horkých zavařovacích sklenic už zachránili nejednu ruku od popálení. Ke správnému uzavření omnia víček vám pomůžou zavařovací kleště nebo hlava, k jejich otevření pak jednoduchý malý otvírák, který snadno sbalíte i na cesty.
Výborným tipem pro zahrádkáře je také odšťavňovací hrnec. Je složený ze tří pater a vhodný na všechny typy sporáků včetně indukce. Do spodního patra nalijete dostatečné množství vody, prostřední patro slouží k zachycení šťávy z ovoce a horní patro s dírkami naplníte rybízem, malinami, jahodami nebo také rajčaty či červenou řepou. Horká voda ovoce propařuje a uvolněná šťáva pak odtéká hadičkou do připravené nádoby. Ovoce můžete mezi sebou kombinovat a vytvářet tak nové a nové chutě. Výsledná šťáva má pak mnoho využití – jako základ do domácích marmelád, džemů, zmrzliny nebo jako sirup.
Buďte na letošní úrodu připraveni a vychutnávejte si ji po celý rok. Vždyť přece není nic lepšího, než domácí produkty, které s láskou připravíte a ochutíte podle svých představ.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 11 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Zrcadlová poleva mirror glaze podle cukrářky Šárky Divácké udělá z každého dortu umělecké dílo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů