Mýty vs. fakta: Opravdu vás zázračný vitamín C ochrání před rýmou?
24. 1. 2021 Životní styl
"Přidej si do čaje citron, ať ti nechybí vitamín C," říkávala babička. Ale opravdu obsahuje citron tolik vitamínu C? Jaká dávka céčka je doporučená odborníky? Kolem tohoto vitamínu panuje mnoho mýtů a iluzí, které je na čase vyvrátit jednou pro vždy. Schválně; o kolika z nich jste si celý svůj život mysleli, že jsou pravdivé?
Nejvíce vitamínu C se vyskytuje v citrusech
Věta, která nám byla od malička vtloukána do hlavy, a tak není divu, že této informaci bezmezně věříme. Bohužel, není tomu tak. Ačkoliv se vitamín C v pomeranči, citrónu nebo v grapefruitu opravdu vyskytuje, větší množství céčka nalezneme například v černém rybízu, rakytníku nebo šípku.
Doplněk stravy nemůže nahradit vitamín v ovoci
Toto tvrzení je také nepravdivé. Díky pokročilým chemickým procesům a možnosti výzkumu vitamínu C jsou dnes farmaceutické společnosti schopny vytvořit identickou strukturu vitamínu v tabletce v porovnání s ovocem. Nemusíte se tedy ničeho bát, syntetické vitamíny jsou stejně účinné jako vitamíny obsažené v ovoci a v zelenině. Zároveň ale platí, že zdroje příjmů důležitých živin by měly být vyvážené.
Čím více vitamínu C, tím lépe
Vitamín C naše tělo není schopné si produkovat samo a tím pádem jej můžeme pouze přijímat skrze jídlo nebo doplňky stravy. To v nás vyvolává mylný dojem – "čím více, tím lépe". To také není pravda. Při nadměrném dlouhodobém užívání vitamínu C může dojít k předávkování. Tělo si s nadmírou daného prvku nebude vědět rady, a může tak dojít ke snížení hladiny cukru v krvi a nadměrnému vstřebávání těžkých kovů, což vede k tvorbě ledvinových kamenů. I tady tedy platí známé rčení: všeho s mírou.
Vitamín C nás zachrání od rýmy a nachlazení
Jakmile cítíme, že na nás leze chřipka nebo nachlazení, automaticky saháme po vitamínu C v tabletách a nakoupíme si zásobu citrónů. Bohužel toto nás před nachlazením nezachrání a naše chování je podmíněno výborným marketingem, kterým je vitamín C obklopen. Farmaceutické firmy nás přesvědčily, že céčko nás zachrání a díky tomu můžeme předejít nachlazení. Rozsáhlé souhrnné studie z roku 2017 z Finska ale dokázaly to, že zvýšený příjem vitamínu C nemá na prevenci nachlazení téměř žádný efekt.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sýrový chléb
Přidáno před 15 minutami
Jablečný donut
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 17 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu