Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Opravdu vás zázračný vitamín C ochrání před rýmou?
Zdroj: V přírodě jsou na vitamín C nejbohatší citrusy. Zdroj: Unsplash.com, Elena Kloppenburg

"Přidej si do čaje citron, ať ti nechybí vitamín C," říkávala babička. Ale opravdu obsahuje citron tolik vitamínu C? Jaká dávka céčka je doporučená odborníky? Kolem tohoto vitamínu panuje mnoho mýtů a iluzí, které je na čase vyvrátit jednou pro vždy. Schválně; o kolika z nich jste si celý svůj život mysleli, že jsou pravdivé?

Nejvíce vitamínu C se vyskytuje v citrusech

Věta, která nám byla od malička vtloukána do hlavy, a tak není divu, že této informaci bezmezně věříme. Bohužel, není tomu tak. Ačkoliv se vitamín C v pomeranči, citrónu nebo v grapefruitu opravdu vyskytuje, větší množství céčka nalezneme například v černém rybízu, rakytníku nebo šípku.

Doplněk stravy nemůže nahradit vitamín v ovoci

Toto tvrzení je také nepravdivé. Díky pokročilým chemickým procesům a možnosti výzkumu vitamínu C jsou dnes farmaceutické společnosti schopny vytvořit identickou strukturu vitamínu v tabletce v porovnání s ovocem. Nemusíte se tedy ničeho bát, syntetické vitamíny jsou stejně účinné jako vitamíny obsažené v ovoci a v zelenině. Zároveň ale platí, že zdroje příjmů důležitých živin by měly být vyvážené.

Čím více vitamínu C, tím lépe

Vitamín C naše tělo není schopné si produkovat samo a tím pádem jej můžeme pouze přijímat skrze jídlo nebo doplňky stravy. To v nás vyvolává mylný dojem – "čím více, tím lépe". To také není pravda. Při nadměrném dlouhodobém užívání vitamínu C může dojít k předávkování. Tělo si s nadmírou daného prvku nebude vědět rady, a může tak dojít ke snížení hladiny cukru v krvi a nadměrnému vstřebávání těžkých kovů, což vede k tvorbě ledvinových kamenů. I tady tedy platí známé rčení: všeho s mírou.

Vitamín C nás zachrání od rýmy a nachlazení

Jakmile cítíme, že na nás leze chřipka nebo nachlazení, automaticky saháme po vitamínu C v tabletách a nakoupíme si zásobu citrónů. Bohužel toto nás před nachlazením nezachrání a naše chování je podmíněno výborným marketingem, kterým je vitamín C obklopen. Farmaceutické firmy nás přesvědčily, že céčko nás zachrání a díky tomu můžeme předejít nachlazení. Rozsáhlé souhrnné studie z roku 2017 z Finska ale dokázaly to, že zvýšený příjem vitamínu C nemá na prevenci nachlazení téměř žádný efekt.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více