Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
3. 3. 2022 Vaření
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte, ale občas dostanete chuť na něco jiného? Tak zkuste tyhle „žitné“ rohlíky. Nejsou jen z žitné mouky, a právě proto je upečený rohlík uvnitř krásně nadýchaný a shora parádně křupavý. Přesvědčte se!
Když pekařka promluví...
U nás doma jsme, co se týká pečiva, už dlouho soběstační a až na výjimky si ho nekupujeme. Těmi výjimkami byly nákupy nebo občasný výlet, kdy jsme se v obchodě podívali po pečivu, které pro nás nebylo běžným sortimentem nebo jsme ho vůbec neznali. Takhle mi manžel občas koupil žitný rohlík, pěkně pórovitý a v ruce docela lehký. Samozřejmě byl ze směsi mouk pšeničné a žitné a měl se podle toho jmenovat, ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak, když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách. I v těchto rohlících je nutný omládek. To aby poměrně hutné pšenično-žitné těsto ve výsledku dalo hodně nadýchané rohlíky.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, necelou lžičku sladěnky, 8-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále: 1 vejce, 30 g oleje, 150 g vody, 220 g žitné chlebové mouky, 140 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíci lněného semínka, 2 lžíce dýňového semínka.
Jak budete postupovat? Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 12-16 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout (45-60 minut). Pak potřete vodou a upečete ve vyhřáté troubě (230 °C / asi 15 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den s colou
Kdo by neznal hnědou bublinkovou limonádu, která dobyla svět. Nejen svět, dostala se dokonce do vesmíru s americkými kosmonauty. Coca-cola [kokakola]… Číst více
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Rádi pečete, ale na kváskování se zatím necítíte? Zkuste začít s prefermenty, stačí vám běžné ingredience na přípravu těsta. Před každým pečením si… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Rozlitý džus ani trocha hluku je nerozhází: Tyhle pražské restaurace a kavárny jsou na spořádané i neposedné děti připraveny!
Zhruba před týdnem vzbudilo rozruch pražské… Číst více
7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení
Pečete každý rok na mazanec, ale někdy popraská,… Číst více
Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
Kavárna je místem, kam si lidé chodí odpočinout a… Číst více
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
Najít dobrou cukrárnu či kavárnu není nic… Číst více
Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
Chodili sem známí spisovatelé, malíři i hudební… Číst více
Retro vepřenky podle normy ČSN: Takové mívali kdysi v automatu Koruna a šťavnaté byly díky malému fíglu s ledovou vodou
Vepřenky byly oblíbenou pochoutkou mnoha bufáčů i… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 19 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
Rajčatové placky s olivami podle Josefa Maršálka krásně voní po bazalce. Hodí se jako občerstvení nejen na piknik
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?