Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe
Jak jednoduše vytvarovat domácí rohlíky
Nejdříve je samozřejmě nutné z recepturních surovin uhníst těsto, které zakryjete proti osychání a necháte vykynout. Vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujete a můžete tvarovat. Chcete-li, řiďte se fotonávodem:
- Vykynuté těsto znovu na vále propracujete a hned ho rozdělíte na 12 stejných dílů (jde o těsto z cca půl kila mouky, z menšího množství těsta připravíte dílků méně).
- Ze všech 12 kousků těsta vytvarujete bulku a necháte je na stole zakryté utěrkou odpočinout.
- Po 5-7 minutách odpočinku každý bochánek rozválíte do malého trojúhelníku (výborně to jde malým, jednoručním válečkem).
- Trojúhelník pak svinete do pevného rohlíku.
Rohlíky pečeme při vysoké teplotě
Všechny rohlíky nebo rohlíčky uložíte kynout na plech s pečicím papírem, pak je potřete rozšlehaným vejcem a upečte. Rohlíky (hlavně ty slané, přílohové) patří k pečivu malých tvarů, to se peče při vysoké teplotě (tzn. 210-230 °C) a poměrně krátkou dobu (cca 7-12 minut, řiďte se vlastní troubou a barvou rohlíků). Pokud byste je pekli při teplotě nižší, trvalo by jim dlouho, než by se upekly - ale zároveň i vysušily. Takové rohlíky nejsou moc dobré a velice rychle tvrdnou.
Máte-li chuť na rohlíky plněné (na slano nebo i na sladko) můžete je vytvarovat jednodušším způsobem, z trojúhelníkových výsečí těsta.
Ať si vyberete kterýkoliv recept na domácí rohlíky, určitě se Vám povedou a rodině budou chutnat!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Pečeme s Ivou: Letně laděné rohlíky jsou plné rajčat, voní bazalkou a česnekem. Překvapte jimi návštěvu nebo kamarády u grilu!
Komentáře