Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
29. 4. 2022 Vaření
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou a sýrem? Toustový chléb seženete v každém obchodě, s tím domácím je ale přece jen o trochu lepší. Pokud máte doma větší chlebíčkovou formu, snadno vytvoříte „tousťák“ jako ten kupovaný. Nebo vlastně spíš lepší, protože jeho složení si určíte vy sami! Zkuste to jako redaktorka Hanka.
Domácí toustový chléb se vyplatí
Toustový chléb je v naší rodině poměrně oblíbeným pečivem. Děti jej mají rády na snídani s máslem a marmeládou, obě přímo zbožňují sladké a na másle osmažené francouzské tousty a když připravím starší dceři do školy zapečené sendviče, mám jistotu, že tuhle svačinu mi domů zpátky nedonese. Běžně peču normální žitný chléb, „tousťák“ jsme dřív kupovali. Až v loňském lockdownu mě napadlo, jako mnoho dalších, upéct si jej doma sama.
Mohlo by vás zajímat
Z chleba jsem byla nadšená, jen jsem jej zpočátku pekla podle receptů, do nichž se dávalo větší množství cukru a menší množství soli. Chléb pak spíš připomínal briošku a naslano se moc jíst nedal. Osmažený ve směsi mléka s vajíčky a vanilkou však byl přímo dokonalý. Já ale přece jen chtěla nějaký slanější, tak jsem přidala trochu víc soli a ubrala cukru a pro větší chlebovou chuť jsem část hladké mouky nahradila pšeničnou chlebovou. Část cukru v receptu nechat musíte, aby vám těsto začalo kynout, neboť cukr je potravou pro kvasinky a jen díky němu se droždí aktivuje. Navíc dodává těstu lehkou sladkost, která je u toustového chleba žádoucí a napomáhá zhnědnutí kůrky.
Mléko a cukr přispěje dokonalé chuti chleba
Do receptu, podle kterého jsem pekla, se dává aktivní sušené droždí, takže nemusíte předem zadělávat kvásek. Ačkoli existují i recepty, kdy se do těsta přidává voda, rozhodně doporučuji použít mléko. S ním má chléb lepší chuť, je jakoby sametovější a má měkčí kůrku. Chuti přispívá i máslo, právě díky němu nemá chléb žvýkavý vnitřek jako žitný kváskový chléb, ale je příjemně měkký a nadýchaný jako polštářek. A samozřejmě nesmíte zapomenout na sůl, která rovněž prospívá chuti a zlepšuje strukturu těsta.
Aby měl toustový chléb správnou strukturu
Jinak je příprava těsta na toustový chléb poměrně snadná a pokud máte nějaké zkušenosti s kynutým těstem, nemusíte se ničeho bát. Důležité je těsto hlavně dokonale propracovat, aby bylo krásně hladké a mírně pružné a aby drželo tvar, a dát mu čas, aby mohlo dobře vykynout. Pro kynutí vyberte nějaké místo, kde je teplo, rozhodně mu nesvědčí průvan. Pokud máte v troubě funkci kynutí těsta, nechte ho kynut tam.
V případě, že máte dostatek času, nechte těsto klidně kynout v lednici přes noc. I to mu prospěje a bude pak vláčnější. Vykynuté těsto se pak vyválí na plát, který se sroluje a dá ještě kynout do formy. Rolku je třeba pevně utáhnout, v opačném případě by se v těstě tvořily vzduchové bubliny a chléb by nešel dobře nakrájet. Před pečením doporučuji povrch chleba potřít rozpuštěným máslem a případně ještě vajíčkem, aby byl na povrchu krásně lesklý a křupavý.
Ten nejlepší domáčí „tousťák“
Budete potřebovat: 1 balení aktivního sušeného droždí (7 g), 370 ml vlažného mléka, 10 g cukru, 10 g soli, 50 g rozpuštěného másla + další máslo na vymazání formy na chléb a na potření vrchní části bochníků, 1 vejce, 300 g hladké mouky.a 350 g chlebové mouky.
Postup: Mléko jsem zahřála tak, aby bylo vlažné. Do velké mísy jsem nasypala hladkou mouku, cukr, kvasnice a vše jsem zalila teplým mlékem. Vše jsem promíchala, až vznikla tekutější směs, kterou jsem přikryla utěrkou a nechala vykynout. Asi za půl hodinu těsto zvětšilo svůj objem na dvojnásobné množství. Mezitím jsem v jiné míse utřela vajíčko s máslem a chlebovou mouku jsem prosila na vaječnou směs do mísy společně se solí. V původním receptu byla pouze hladká mouka, já část nahradila pšeničnou chlebovou, aby měl „tousťák“ trochu víc chlebovou chuť. Barva toustového chleba ale zůstala krásně světlá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vše jsem promíchala a poté jsem přidala vykynutý kvásek. Těsto jsem nejprve promíchala vařečkou a protože nemám robota, přendala jsem je na vál a důkladně prohnětla rukama asi 10 minut. Když bylo těsto krásně propracované, vrátila jsem je zpátky do mísy, opět přikryla utěrkou a znovu nechala kynout poblíž kamen. Po hodině se už těsto dralo ven z mísy, tak jsem ho opět vyklopila na vál a vyválela jsem ho do tvaru většího obdélníku.
Ten jsem pak z kratší strany srolovala, až vznikl jakýsi váleček. Velkou obdélníkovou formu na chléb o rozměrech 25 cm x 16 cm jsem pečlivě vymazala máslem a srolované těsto jsem do ní přenesla. Opět jsem vše nechala kynout pod utěrkou.
Mezitím jsem si zapnula troubu a předehřála jsem ji na 220 °C. Ve chvíli, kdy těsto začalo vylézat přes okraj formy, jsem povrch potřela ještě rozehřátým máslem a chléb jsem vložila do troubu. Nejprve jsem pekla při nejvyšší teplotě, pak jsem teplotu snížila a dopékala jsem dalších 15 minut při 200 °C. Upečený toustový chléb jsem nechala vychladnout. Výborný je jen s máslem a jsou z něj i úžasné sladké francouzské tousty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
Co s přebytkem banánů? Připravte z nich smoothie či banánové pyré
Sladké a voňavé banány patří mezi ovoce, které při pokojové teplotě dozrává velmi rychle. Nikdy je neskladujeme v lednici. Občas se jich doma sejde… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jaké jsou druhy rybízu? Jak sklízet (obrat) rybíz? Co dělat s rybízem? Jak vypeckovat rybíz? Jak odstopkovat rybíz? Jak odšťavnit rybíz? Jak… Číst více
Desatero rad na téma čočková polévka: Je vydatná, levná a moc dobrá, přesně podle našeho gusta
Čočka mezi luštěninami vyniká nejen chutí, ale i rychlou přípravou. Na rozdíl od některých luštěnin (cizrna, sója) ji uvaříme za výrazně kratší dobu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Jak připravit oblíbené plněné tousty. Tipy na slané i sladké, pro návštěvu i na výlet
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 17 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37