Křupavé snídaňové müsli dětem dodá energii na celé dopoledne. Jak je správně připravit?
21. 6. 2022 Životní styl
Zapékané müsli neboli granola je velmi oblíbenou snídaňovou pochoutkou nejen pro děti. To kupované je však většinou plné cukru, barviv, nekvalitních tuků, umělých látek pro zachování vlastností a dokonce obsahuje i sůl. Výroba vlastního müsli se vyplatí nejen z hlediska zdraví, ale i finančně!
Jaká snídaně, takový den
Děti během dne spotřebují spoustu energie na hraní a sportovní aktivity a k tomu se ještě potřebují koncentrovat na učení. Snídaně by proto měla obsahovat všechny potřebné živiny, které děti potřebují na celé náročné dopoledne, tedy sacharidy, bílkoviny i tuky. Vynechaná nebo energeticky chudá snídaně může u dětí způsobit nervozitu, nesoustředěnost a výkyvy nálad.
Snídaňové müsli smíchané s jogurtem či mlékem je plnohodnotný pokrm, který dětem dodá veškeré potřebné látky pro dopolední fyzickou i psychickou kondici. A připravíte-li si ho doma z ingrediencí, které máte pod kontrolou, ušetříte přibližně polovinu nákladů oproti kupovanému zapékanému müsli. Výroba je tak jednoduchá, že při ní děti mohou asistovat a vytvořit si tak vlastní směs z oblíbených pochoutek.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na zdravé snídaňové müsli
Výroba domácího snídaňového müsli je velmi jednoduchá. Aby byl výsledek dokonalý, záleží na kvalitě a přípravě ingrediencí.
-
Vločky na výrobu müsli zdaleka nemusí být jen ovesné. Běžně k dostání jsou také vločky pohankové, rýžové, jáhlové, žitné, kukuřičné a mnoho dalších. To poskytuje spoustu možností i pro ty, kterým ovesné vločky způsobují zažívací potíže.
-
Ořechy do snídaňových směsí pro děti neodmyslitelně patří. Dodají spoustu energie, zdravé tuky a pozitivně ovlivňují mozkovou aktivitu. Podle výsledků studie prezentovaných v časopise Plant Foods for Human Nutrition mají zejména vlašské ořechy prokazatelný vliv na zlepšení paměti a schopnosti učit se. Kromě vlašských ořechů se do müsli hodí např. loupané mandle, lískové, kešu, para či makadamové ořechy. Zajímavou chuť dodají i nesolené pistácie.
-
Sušené ovoce je výborným doplňkem domácího müsli, pozor ale na obsah přidaného cukru v kupovaných směsích. Samozřejmě je ideální mít zásoby vlastního sušeného ovoce, ale ne každý má možnosti a čas se sušení věnovat. Mezi kupovanými variantami je nejzdravější tzv. lyofilizované ovoce neboli sušené mrazem. Tento způsob sušení zaručuje zachování většiny vitamínů a minerálních látek a ovoce chutná přirozeně. Do zapékaného müsli přidávejte ovoce sušené mrazem až po tepelné úpravě pro zachování struktury i chuti.
-
Semínka jsou podobně nutričně hodnotná, jako ořechy a i zde je z čeho vybírat. Klasikou jsou slunečnicová, dýňová nebo sezamová, vyzkoušet můžete také konopná nebo lněná. Mezi semínka patří i piniové oříšky, které jsou sice dražší, ale chuťově se řadí ke špičce.
-
Sladidlo bude nejspíš do směsí pro děti nutností, cukr ale není vůbec potřeba. Sladit můžete trochou medu, datlového sirupu nebo jinou alternativou cukru.
-
Koření se postará o chuť i aroma domácího müsli. Oblíbená je mletá skořice, kardamom, perníkové koření nebo mletý zázvor.
-
Tuk zajistí dokonalou křupavost výsledného müsli. Použít můžete kokosový olej, přepuštěné máslo nebo řepkový olej.
-
Jogurt nebo mléko se přidává až těsně před podáváním. S mléčným výrobkem bude snídaně plnohodnotná a nutričně dokonale vyvážená.
-
Další přísady zvolte podle vlastních chutí. Díky příchutím může být müsli pokaždé trochu jiné a nezačne děti jen tak nudit. Ingrediencí navíc může být třeba kvalitní čokoláda, strouhaný kokos, čerstvé ovoce, ovocné pyré nebo holandské kakao.
Mohlo by vás zajímat
Jak na křupavé müsli neboli granolu
Přesný recept na snídaňové müsli není potřeba. Každý si totiž namíchá směs podle svých vlastních chutí. My vám doporučíme poměr ingrediencí zmíněných výše a způsob tepelné úpravy, aby výsledek byl krásně křupavý. Na 1 plech potřebujete přibližně 250 g vloček, 100 g ořechů, 150 g sušeného ovoce, 20 g semínek, ½ lžičky koření, 2-3 lžíce sladidla a 60 g tuku.
Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience kromě semínek. Ty přijdou do směsi až nakonec, aby se nepřipálily. Ořechy můžete předtím nadrtit nebo nakrájet na menší kousky. Zvlášť smíchejte tuk a sladidlo. Pokud použijete máslo, nejdříve ho rozpusťte a následně do něj vmíchejte sladidlo. Sypkou a tekutou směs důkladně promíchejte, aby bylo vše obalené. Hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem v tenké vrstvě a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 – 25 minut. Během pečení müsli několikrát promíchejte, aby bylo upečené rovnoměrně. Asi 5 minut před koncem pečení vmíchejte do směsi semínka. Nechte vychladnout na plechu. Tím zajistíte křupavost, která se neprojeví ihned po upečení.
Skladování domácího müsli
Müsli po upečení a vychladnutí skladujte v čisté a suché uzavíratelné nádobě na chladném místě (ale ne v lednici), kde vydrží přibližně 3 týdny.
Zdroje informací:
link.springer.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější snídaně z ovesných vloček: Začněte den pokrmem plným živin a vlákniny
Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14