Sušené ovoce: Ideální zdravá sladkost nebo kalorická bomba? Záleží na druhu úpravy!
3. 11. 2021 Životní styl
Za starých časů bylo sušení ovoce jednou z mála možností, jak si sladké plody uchovat na zimu. Dnes už je sušíme spíš jen proto, abychom si mohli dát něco zdravého, když nás honí mlsná. Delší trvanlivost je pak bonus navíc. Kromě toho je sušené ovoce výborným zdrojem energie na cestách.
Při nákupu čtěte popisky na obalu
Bez rozinek by nebyl pořádný štrúdl nebo vánočka, sušené meruňky či datle dochutí orientální jídla, brusinky či banán se přímo báječně hodí v kombinaci s oříšky do jogurtu. I když by se mohlo zdát, že sušení ovoce je v době, kdy i uprostřed zimy seženeme čerstvé jahody, zbytečností, pořád má smysl a ocení ho nejen ti, kteří přemýšlejí, co ještě udělat se záplavou švestek nebo jablek ze zahrady. Sušené ovoce se dá použít k doslazení mnoha moučníků nebo dezertů jako zdravější alternativa cukru, pro děti žadonící o nějakou sladkost je určitě lepší než bonbony a sportovce nebo turisty nakopne k dalšímu výkonu. Ne nadarmo si sušené datle již po staletí brali nomádi na dlouhé putování pouští. Ne každé sušené ovoce je ale tak zdravé a prospěšné, jak si mnozí myslí. Pokud si je sušíte šetrným způsobem doma, nejlépe v sušičce, jste bez starostí. Takové plody jsou dobrým zdrojem vlákniny a vitaminů skoro jako ovoce čerstvé. Horší nebo spíš méně jisté je to se sušenými plody z obchodu. Některé jsou totiž doslazované nebo obohacené o různé přídatné látky. I když vy máte pocit, jak mlsáte zdravě, ve skutečnosti je téměř jedno, zda jste si dali čokoládovou tyčinku nebo přeslazené banánové lupínky. Když si tedy sušené ovoce kupujete v obchodě, nejdřív se podívejte na obal a zjistěte, jaká dobrota vás v sáčku čeká.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na velké množství cukru
I když to v případě sušeného ovoce není vůbec potřeba, neboť díky sušení je ve stejném množství sušeného sušeného ovoce vyšší koncentrace cukru než u toho čerstvého, i tak se do toho průmyslově vyrobeného často přidává navíc ještě cukr a to mnohdy i velké množství. Třeba takový ananas nebo papája se rovnou prodávají proslazené, tedy kandované (namáčené do cukerného roztoku). V tomto případě jde o doslova o kalorickou bombu, neboť taková pochutina je vlastně téměř koncentrovaným cukrem. Doslazované bývají často i křupavé banánové plátky nebo třeba sušené brusinky. Pokud tedy vyloženě nepotřebujete doplnit energii po náročné horském výšlapu, dívejte se po ovoci, u něhož je přímo uvedeno, že je bez přidaného cukru. Jistotu budete mít třeba u křížal, které koupíte ve farmářských prodejnách, nedoslazují se ani rozinky, ty jsou ale dostatečně sladké samy o sobě.
Mohlo by vás zajímat
Pěkná barva neznamená lepší ovoce
Nejlepší je samozřejmě ovoce, které obsahuje 100 % ovoce. Možná si řekne, co jiného by asi v sušeném ovoci mělo být, v tom případě vás asi překvapí, jakými způsoby se často „vylepšuje“. Kromě cukru se do něj přidávají i další aditiva, třeba tuky (např. slunečnicový, kokosový nebo palmový olej), dále také aromata, škroby nebo různá barviva. Určitě jste si v obchodě všimli, že na obalech s meruňkami se často objevuje nápis „sířené“ nebo „nesířené“. Většina lidí má tendenci sáhnout po těch sířených. Jsou totiž krásně oranžové a víc se podobají čerstvým meruňkám ze stromu. V tomto případě ale zdání klame a lepší je vybrat si ty nesířené (většinou v bio kvalitě), které vzhledem k hnědé barvě tak lákavě nevypadají. Sířené ovoce znamená, že je do něj přidán oxid siřičitý. Ten zabraňuje oxidaci ovoce a ztrátě barvy. Oxid siřičitý se používá hlavně u ovoce výrazných barev, u nichž zlepšuje jejich vzhled. Díky němu tak můžete v obchodě narazit právě na meruňky zářící jako sluníčko nebo až podezřele žluté rozinky. Siřičitany ovšem u některých lidí mohou vyvolávat žaludeční potíže, kožní vyrážky nebo astmatické záchvaty, proto je lepší být při výběru až podezřele krásného sušeného ovoce obezřetní.
Mražené, ale nestudí
V poslední době je hodně oblíbené a moderní tzv. lyofilizované ovoce, které už bývá i součástí müsli mixů nebo již namíchaných směsí na přípravu kaší. Pokud tento název slyšíte poprvé, tak vězte, že jde o ovoce sušené mrazem. V mrazáku je ale neuděláte, neboť k sušení mrazem je potřeba teplota až minus 80 °C. Sušení pak probíhá ve speciálních sušičkách ve vakuu a odstraní se při něm až 95 % vody, která se změní na páru. Výhodou lyofilizovaného ovoce je, že v něm zůstává zachována většina vitaminů a minerálů. Kromě toho má stejnou barvu a chutná úplně jako to čerstvé, neobsahuje žádné přidané cukry ani dochucovadla a ještě je krásně křupavé. Jen je potřeba je uchovávat v nějaké dobře uzavíratelné dóze. Jinak má tendenci přebírat vlhkost z okolí a ztrácet tak svou křehkost. Dá se také rozemlít na prach, který se výborně hodí na posypání a dochucení různých dezertů. Díky ztrátě vody je mrazem sušené ovoce lehké jak pírko, může se tak zdát, že je poměrně drahé. Jen v malém sáčku se ovšem ukrývá velké množství ovoce čerstvého.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami