Co se zbylými bílky? Pudinky jsou jen jedna z možností. Snadno připravíte i výtečnou omeletu nebo netradiční majonézu
13. 12. 2022 Vaření
Také vám při přípravě těsta, nebo třeba domácího vaječného likéru zbyly bílky? Nabízíme vám několik možností, jak je můžete využít a spotřebovat tak celé vajíčko beze zbytku.
Široké využití bílků
Občas po přípravě jídla zbudou bílky. V době přípravy cukroví je to možná častěji než jindy. Bílky třeba nechcete využít hned, pak vám vydrží maximálně týden v dobře uzavřené nádobě v lednici. Během této doby z nich můžete připravit slaná i sladká jídla.
Mohlo by vás zajímat
Bílkové cukroví
První, co vás při zpracování bílků napadne, je možná právě bílkové cukroví. Teď o Vánocích se hodí skvělé nadýchané pusinky, kokosky, ale i třeba slavnostní mini Pavlova. Pokud znáte tipy, příprava pusinek a dalšího bílkového cukroví je velmi snadná. K nejdůležitějším krokům přitom patří dobře prosátý cukr a důkladně vyšlehaný sníh.
Omeleta z bílků
Výbornou možností, jak využít bílky, je omeleta. Není nutné do ní dávat celá vejce, někdo si dokonce na bílku pochutná mnohem více. Připravte si třeba omeletu se zásobami zavařených nebo zamražených hub. Skvělou volbou je i bylinkovo-sýrová omeleta. Na jednu porci potřebujete: 2 bílky, 2 lžíce bylinek (petrželka, pažitka, oregano, nebo třeba tymián), malý nasekaný plátek sýru, máslo, pepř a sůl. Jak na to? V hrnku rozmíchejte bílky, přidejte sůl, pepř, nasekané bylinky a sýr. Promíchejte. Na pánvičce rozehřejete máslo, a nalijte na ni bílkovou směs. Opečte, a pak obraťte a nechte zatáhnout i druhou stranu.
Biskupský chlebíček z bílků
Z bílku můžete připravit nejen výborné cukroví, bílek se hodí i na pomazání pečiva, aby se krásně lesklo, ale můžete z něj upéct i lahodný biskupský chlebíček. Je v něm kandované ovoce a je politý čokoládou. Zkrátka kombinace, která přiláká nejednoho strávníka.
Mohlo by vás zajímat
Majonéza z bílků
Bílky mohou báječně posloužit pro skvělou domácí majonézu v trochu jiné variantě. Co potřebujete na přípravu majonézy? 3 uvařené bílky, 110 ml vlažného mléka, 35 g rostlinného oleje (upravte si podle velikosti bílku, když tak uberte množství), pepř, hořčici a sůl. Jak na to? Bílky uvařte a následně rozmixujte. Opatrně přilévejte mléko tak, aby vznikla hustá kaše. Pak po troškách přilévejte olej a vymixujte do hladké jemné kašičky. Přidejte hořčici, pepř a sůl podle chuti. Majonézu můžete povýšit i na tatarku (inspirujte se některým z receptů) tak, že k základu přidáte najemno nasekanou kysanou okurku a cibuli.
Mohlo by vás zajímat
Mražený bílek
Pokud se vám nezamlouvá ani jedna z těchto variant, můžete bílek jednoduše zamrazit. U ledu vydrží určitě půl roku, někdy až rok. Ideální je, dát mrazit každý oddělený bílek samostatně (třeba do formiček na led), aby se porce bílku lépe odebíraly. Nejspíš se do jedné formičky vejde polovina bílku. Snadno je pak rozmrazíte volně v ledničce. Druhý den můžete bílky využívat obvyklým způsobem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Dokonale nazdobeno: Jak umíchat co nejlepší bílkovou polevu na perníčky
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12