Vánočka podle receptu Josefa Maršálka: Dokonalé nakynutí zajistí snadný "okenní test", chuť vylepší poleva s oříšky a skořicí
13. 12. 2022 Vaření
Vánočka je tradičním vánočním moučníkem již pěknou řádku let. Recepty na vánočky předávají maminky svým dcerám a v mnoha rodinách jsou téměř posvátné. Pokud jste ovšem žádný ověřený nepodědili, můžete zkusit tu, kterou každé Vánoce peče slavný cukrář Josef Maršálek. Získali jsme pro vás recept.
Tradiční vánoční moučník
Co by to bylo za Vánoce bez vánočky? To říká i známý cukrář Josef Maršálek. Sladké pečivo z kynutého těsta na štědrovečerní stůl obřadně dávali již naši dávní předkové, a to dokonce už ve 14. století. V tak dávné minulosti sice vypadala trochu jinak, říkalo se jí calta, nepletla se, ale jistá spojitost s tou současnou tam byla. Později si nazývala také štědrovnice a spojovala se s ní spousta zvyků. Hospodyně třeba při zadělávání těsta nesměla mluvit, dávala si velký pozor, aby ji nespálila, neboť to věštilo smůlu, a první ji musel nakrojit hospodář. Kdysi se také do vánočky zapékala mince, která pro jejího nálezce nepředstavovala vylomený zub, ale štěstí do budoucna, a navíc se jedla s medem, což zajistilo zdraví na další rok.
Mohlo by vás zajímat
Vánočka musí být vláčná a se spoustou rozinek
Vánočka je poslední sladkostí, která se na Vánoce připravuje, těsto na ni se zadělává až těsně před svátky. Dřív se podávala až večer, dnes ji má většina rodin na Štědrý den již k snídani. V rodině Josefa Maršálka se dokonce vánočka peče průběžně během celého roku. „Každá má návštěva na Moravě znamená, že dvě vánočky přivezu a dám babičkám. Je to rituál, kterého se nechci vzdát,“ říká slavný cukrář. „Babičky vždy ocení vláčnost. Když ještě žil děda Oldřich, kladně hodnotil obrovské množství rozinek. To v jeho očích znamenalo hojnost a také to, že se mám dobře, když jich tam můžu dát tolik. Tento recept je pro mě natolik posvátný, že k němu nechci udělovat žádné životní rady, tipy a ani triky. Jsou věci, se kterými se nemusí experimentovat a myslím si, že vánočka je právě jednou z nich. Takto připravená chutnala mým kamarádům a kolegům po celém světě. Od Indie až po Anglii.“
Recept na ořechovou vánočku Josefa Maršálka
A jak tedy tu vyhlášenou vánočku podle jednoho z našich nejznámějších cukrářů Josefa Maršálka, navíc „vytuněnou“ o křupavou ořechovou vrstvu, připravíte?
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g zlatých rozinek, 30 g žloutků, 20 g droždí, 5 g soli, 2 g muškátového oříšku, 1 g mletého anýzu, kůru z jednoho citronu. Na ořechovou polevu si připravte: 60 g mletých ořechů, 60 g cukru moučky, 100 g bílků, 1 g mleté skořice. Na dohotovení: 1 vejce, 40 g celých blanšírovaných mandlí.
Postup: V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě másla a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přidejte máslo a pokračujeme v hnětení. Teprve když těsto přestane lepit, přidejte rozinky a jen lehce zamíchejte. K zjištění, zda máte těsto správně vypracované poslouží velmi dobře tzv. test okenní tabule.
Těsto oběma rukama opatrně roztahujte do velmi tenké blanky, přes kterou je možné vidět. Nemělo by se trhat. Hotové těsto nechte v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Níže třeba najdete video, jak uplést vánočku ze šesti pramenů:
Upletené vánočky nechte nakynout, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pastou, kterou jste připravili smícháním bílků, skořice, moučkového cukru a najemno mletých ořechů. K tomu výborně poslouží silikonová mašlovačka. Ještě před pečením celou vánočku posypejte nahrubo nasekanými mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, zavřete dvířka a teplotu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut, před vytažením ověřte pomocí špejle, zda je vánočka propečená. Nechte ji zcela vychladnout a potom lehce pocukrujte.
Náš tip: Recept je z knížky Josefa Maršálka Moje sváteční pečení. Další fantastické recepty na kynuté pečivo najdete v nejnovější Josefově kuchařce, výpravné knížce s názvem Kynuté, která je plná receptů, návodů, tipů a překrásných doprovodných fotografií. Za nás doporučujeme vyzkoušet třeba nádhernou vánoční hvězdu či kakaový chlebíček jako moderní verzi štoly.
Zdroj informací:
www.marsalkovo.cz
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit nejlepší domácí hamburgery - oblíbené jídlo grilovací sezony. Poradíme s jejich náplní i skládáním
Oblíbené jídlo amerických grilovacích párty má překvapivě původ v Evropě, konkrétně v Hamburku, od kterého mají hamburgery jméno. O původu si můžete… Číst více
Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
Pokud nepatříte mezi vyložené milovníky zeleniny… Číst více
Dokonalé zeleninové řízky v těstíčku: Řízek z dýně, cibule nebo kedlubny skvěle nahradí drahé maso
Řízek bývá jednou z nejčastějších odpovědí dětí… Číst více
Drahé Vánoce: Kilo kapra za 140 Kč, máslo i za 90 Kč a cukroví za 1200 Kč. Co ještě oproti loňskému roku zdražilo a kde ušetříme?
Ceny potravin za poslední rok znatelně stouply,… Číst více
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před… Číst více
Den zelené šťávy
Příprava zelené šťávy je velmi jednoduchá. Pomůže vám odšťavňovač, díky kterému z ovoce a zeleniny dostanete rychle a efektivně všechny vitamíny a… Číst více
Den milovníků burgerů
Hamburger měl svou současnou podobu, tedy plátek masa v rozkrojené housce, získat v roce 1891 v americké Oklahomě. Co se burgerů týká, na výběr jich… Číst více
První rande může totálně pokazit i špatně zvolené jídlo. Tabu by měly být nejen špagety a česnek
Chyba při výběru pokrmů, jako jsou burger či… Číst více
Kde se levně najíst v Karlových Varech? Obědové menu za 169 Kč pořídíte dál od centra, plněná bageta vyjde na 45 Kč
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech… Číst více
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 9 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 17 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Polévka BORŠČ
Přidáno 16. 6. 2024 14:50
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno 16. 6. 2024 14:05
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Přečtěte si Zobrazit více