Bleskový chleba z pánve pane in padella: Jednoduché italské pečivo připravíte do půl hodiny a výborně se hodí na sendviče
20. 2. 2023 Vaření
Došlo vám doma pečivo a do obchodu se vám už nechce? Tak si připravte tento jednoduchý italský chléb pane in padella. Nepotřebujete na něj kvásek, jen instantní droždí, a vlastně ani nemusíte zapínat troubu. Při jeho pečení si totiž vystačíte jen s obyčejnou pánví.
I na pánvi se dá upéct chléb
Domácí italský chléb pane in padella je přímo geniální vynález. K tomu, abyste si jej udělali, nepotřebujete žádné pekařské zkušenosti a zvládnete jej upéct i tam, kde nemáte k dispozici troubu, připravuje se totiž stejně jako placky na pánvi na sporáku. Chutná ale přitom skoro jako normální pečivo, díky kvasnicím je krásně nadýchaný, uvnitř měkký, ovšem na povrchu hezky křupavý.
Po upečení si jej pak můžete obložit sýrem, salámem, namazat máslem a marmeládou nebo nutellou. Dá se i podélně proříznout a pak podávat jako sendvič naplněný třeba šunkou prosciutto crudo nebo mozzarellou. Výborně chutná i jen namočený do olivového oleje. Servírovat ho můžete rovněž jako přílohu k vydatným italským zeleninovým polévkám, jako je třeba minestrone.
Mohlo by vás zajímat
Pane in padella dochutí bylinky
Už příprava samotného těsta je poměrně rychlá, a to i přesto, že se do těsta používá droždí. Těsto stačí jen krátce prohníst a nechat krátce vykynout. Chléb si můžete připravit jen tak neochucený, vynikající chuťovku získáte, když do těsta přidáte bylinky, třeba oregano, šalvěj, tymián nebo třeba olivy.
Vznikne vám pak taková jednodušší verze italského chleba focaccia. Do sladké varianty pak zase můžete vmíchat trochu ořechů. V originálním receptu se chléb připravuje z obyčejné pšeničné hladké mouky, klidně ji ale můžete nahradit třeba špaldovou, celozrnnou nebo i rýžovou, což ocení celiaci.
Jak upéct rychlý chléb z pánve?
Pokud vás toto bleskové pečivo zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 100 ml vody, 6 g instantního droždí a sůl.
Postup: Mouku nasypejte do mísy, přidejte vodu, olej a droždí a vše promíchejte. Začněte hníst těsto, po chvíli přidejte sůl a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte měkké, pružné a nelepivé těsto. Případně přisypejte trochu mouky.
Těsto pak zakryjte a nechte asi 20 minut na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na 4 bochánky a každý trochu zploštěte. Bochánky pak na pomoučněném vále vyválejte na menší silnější placky.
Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem a chlebové placičky opékejte jen tak nasucho. Pokud by se vám chléb příliš připékal, můžete na pánev nalít pár kapek olivového oleje. Z každé strany chléb opékejte asi 2-3 minuty dozlatova. Poté jej vyjměte a podávejte ještě horký.
Náš tip: Pokud máte o trochu víc času, můžete si upéct klasický chléb, ovšem bez hnětení, podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
Co s přebytkem banánů? Připravte z nich smoothie či banánové pyré
Sladké a voňavé banány patří mezi ovoce, které při pokojové teplotě dozrává velmi rychle. Nikdy je neskladujeme v lednici. Občas se jich doma sejde… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jaké jsou druhy rybízu? Jak sklízet (obrat) rybíz? Co dělat s rybízem? Jak vypeckovat rybíz? Jak odstopkovat rybíz? Jak odšťavnit rybíz? Jak… Číst více
Desatero rad na téma čočková polévka: Je vydatná, levná a moc dobrá, přesně podle našeho gusta
Čočka mezi luštěninami vyniká nejen chutí, ale i rychlou přípravou. Na rozdíl od některých luštěnin (cizrna, sója) ji uvaříme za výrazně kratší dobu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Chutná vám domácí pečivo? Upečte si ve formě nebo v domácí pekárně pružný světlý chléb plný semínek!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Míchaný drink italských sjezdovek s názvem Bombardino: Už jste jej ochutnali? Pojďte si horký nápoj připravit spolu s námi
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 17 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Rajčatové placky s olivami podle Josefa Maršálka krásně voní po bazalce. Hodí se jako občerstvení nejen na piknik