Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
27. 2. 2023 Vaření
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity? Tak to jste jej ještě nejspíš neochutnali v jeho nejlepší úpravě. Má nádhernou svěže zelenou barvu a i chuťově je vynikající. S našimi tipy si ho můžete snadno připravit.
Jak na špenát
Špenát mnozí milují, obzvlášť když je dobře připravený, jedná se o velkou dobrotu. Tuto listovou zeleninu si můžeme snadno vypěstovat doma v truhlíku, ale také nakoupit čerstvou i mraženou.
S tou mraženou není žádná práce. Jen je třeba ji dobře vybrat. V mrazících pultech obchodů ji najdeme jako protlak, ale i v listové podobě (celý i nasekaný), přičemž díky listové variantě bude naše jídlo mnohem vzhlednější. Špenát se velmi často připravuje dušený a je to dobrá volba, protože je i cenově výhodný. Necelé půl kila (450 g) mraženého špenátového protlaku můžeme pořídit už za 16,90 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na dušený špenát
Dušený špenát patří mezi takovou naši národní klasiku. Objevoval se ve školních jídelnách, ale připravovaly ho i babičky. Podával se k bramborám a masu nebo vejcím. Jako jedna ze slaných variant se zavinoval i do palačinek.
Na výborný dušený špenát potřebujeme již zmíněný listový špenát. Kromě toho se bude hodit máslo, mléko, česnek, sůl a případně cibule.
Pokud budeme mít čerstvý špenát, bude ho potřeba nejdříve důkladně omýt, nejlépe v dřezu se studenou vodou. Promícháme ho rukama, aby se špína odstranila. Špenát je nezbytné nechat dobře okapat, bude se případně hodit odstředivka na salát. Prospěje nám to u rychlejšího dušení.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit dušený špenát
Dušený špenát můžeme připravit samotný, ale i s cibulkou. Ještě lepší variantou je jarní cibulka. Někdy se používá mléko, pro luxusnější variantu můžeme zvolit smetanu ke šlehání. Dochutíme ho prolisovaným česnekem, který přidáme na konec dušení. Pokud by byl ten čerstvý příliš silný, využijeme granulovaný.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba vědět pro dušení špenátu
Než začneme dusit, pokud máme čerstvý špenát, je třeba ho oblanšírovat. To spočívá v krátkém a prudkém spaření ve velkém množství slané vroucí vody a v následném prudkém zchlazení ledovou vodou. Díky tomu nebude špenát tmavý. Pokud máme mražený špenát, tyto kroky pro nás odpadají.
Další důležitý krok se týká samotné přípravy. Špenát se sice dusí, ale jde přitom o minuty. Je třeba tuto zeleninu připravit rychle. Špenát se totiž nesmí dusit dlouho, aby z něj nevznikla ta nevábná hmota z některých jídelen.
Jak na přípravu dušeného špenátu
Na přípravu nejlepšího dušeného špenátu budete potřebovat: 450 g mraženého listového špenátu, tenký plátek másla nebo lžičku sádla, 50 g cibule (jarní cibulky), 1 smetanu na šlehání, 2 –3 stroužky česneku (podle chuti), pepř a sůl.
Jak na to? Česnek očistěte a prolisujte. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Pokud máte jarní cibulky, odřízněte kořínky a větší část zelené nati. Pokud je vnější vrstva poškozená, tak ji odstraňte. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibulku a nechte ji zpěnit na středním plameni. Přidejte sůl. Cibulka by měla změknout, ale nezměnit barvu.
Přidejte na teplu a přilijte smetanu. Minutu asi trvá, než zhoustne. Zmírněte teplotu plotýnky a přisypejte špenát. Stále míchejte, aby listy dobře prošly rychlou tepelnou úpravou. Trvá to maximálně tři minuty. Vyteče troška šťávy, která naředí omáčku. Můžete ji opět nechat odpařit tak, že na chvíli přidáte teplotu. Je třeba pracovat opravdu rychle. Pak už jen špenát osolte podle chuti, případně trochu opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Promíchejte a co nejdříve podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
Kde vzal Pepek svaly aneb Pravda o špenátu: Kolik železa ve skutečnosti obsahuje?
Které potraviny můžete pěstovat zas a znova z odřezků? Jarní cibulka překvapí rychlostí růstu, bylinky výtěžností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12