Které potraviny můžete pěstovat zas a znova z odřezků? Jarní cibulka překvapí rychlostí růstu, bylinky výtěžností
10. 8. 2022 Domácnost
Víte, že se na světě vyhodí až třetina vyprodukovaných potravin? V evropských domácnostech se nespotřebuje včas přibližně pětina jídla, což už dokáže narušit rodinný rozpočet. Zkuste trend obrátit ve prospěch svůj i planety a využít nejen všechny nakoupené suroviny, ale i odřezky zeleniny.
Pěstování z odřezků
Všimli jste si někdy objemu odřezků zeleniny na přípravu vývaru nebo zeleninového salátu? Je to doslova hromada materiálu, ze kterého si můžete vypěstovat další a další suroviny do kuchyně. Stát vás to bude jen trochu času a trpělivosti, než vyrostou. Čekání však bude odměněno čerstvými, lahodnými a chemicky neošetřenými potravinami. A nepotřebujete k tomu ani zahrádku či balkon. Na většinu druhů pěstovaných z odřezků postačí větší zavařovačka.
A ještě jeden vedlejší efekt vaše snaha o eliminaci plýtvání bude mít. Ukážete tak nové generaci, jak vznikají nové plody a jak i ona může každý den malým krokem proti zbytečnému vyhazování bojovat.
Na pěstování doma vyberte teplé místo na parapetu a nezapomeňte jednou za dva až tři dny vyměnit vodu. Nejlepší je nechat kohoutkovou vodu odstát 24 hodin, aby z ní vyprchal chlor, který rostlinám nesvědčí. Voda by měla u všech druhů dosahovat přibližně do poloviny odřezku.
Mohlo by vás zajímat
Jarní cibulka
Milujete nať jarní cibulky v salátu, polévce nebo jen tak na chlebu s máslem? Tato zelenina je na pěstování z odřezků ideální. Odkrojte spodní část s kořínky tak, aby délka byla přibližně 3 cm a ponořte z poloviny do vody kořínkem dolů. Dobré je pěstovat více jarních cibulek zároveň nejen pro větší úrodu, ale odřezky se v jedné sklenici budou navzájem podpírat a budou tak vždy ponořené jen z části. Na první sklizeň jarní cibulky si počkáte asi 10 dní.
Pórek
Postup pěstování pórku z jeho asi pěticentimentrového odřezku s kořínky je stejný, jako u jarní cibulky, jen mu růst bude trvat o pár dní déle. Mladý pórek je vynikající do salátu, kterému dodá pikantní chuť, ale můžete z něj udělat i skvělou polévku, zapéct ho se sýrem nebo ho přidat do jakékoli směsi s masem i zeleninou.
Řapíkatý celer
Nové lístky se při domácím pěstování z odřezku spodní části na řapíkatém celeru objeví už do 5 dnů. Za další 4 dny bude vhodná doba na přesazení do vyššího květináče s hlínou, kterou zahrňte celer až po nové řapíky. Za pár týdnů se můžete těšit na krásně křupavou zeleninu plnou zdraví prospěšných látek.
Mrkvová, petrželová, celerová a řepová nať
Natě do polévek, brambor, salátů nebo pomazánek nemusíte kupovat za nesmyslné peníze. Použijte odříznutou vrchní část kořenové zeleniny a položte řeznou stranou do trochy vody. Do 2 týdnů se můžete těšit na první sklizeň. A budete-li pěstovat z odřezků ve velkém, můžete si z natí vyrobit například domácí pesto nebo sušené polévkové koření.
Česneková nať
Je výborná do pomazánek, polévek i jen tak na pečivu s máslem. Na pěstování tohoto úžasného zdroje vitamínů a minerálních látek použijte stroužky česneku, u kterých se už objevily klíčky, ale pozor na možné plísně. Česneková nať poroste do sklizně asi 2 – 3 týdny.
Cibule
Na pěstování cibule z odřezků budete potřebovat truhlík se substrátem. Odříznutý spodek cibule s kořínky jednoduše položte na vlhkou hlínu a nechte pár dní než začnou růst výhonky. To je správná doba na zasazení hlouběji do půdy. Za pár týdnů můžete sklízet nové cibulky a pěstovat je takto stále dokola.
Mohlo by vás zajímat
Římský salát
Máte rádi caesar salát a chcete si do dopřát kdykoli dostanete chuť? Nemusíte být závislí na nabídce supermarketů. Římský salát, který patří do originálního receptu, si rovněž můžete vypěstovat z jeho spodní části. Z úrody se můžete těšit za asi 3 týdny. Stejným způsobem lze vypěstovat i salát pak choi, který je výborný podušený na másle s trochou česneku jako příloha.
Zázvor
Pěstování zázvoru z odřezku vyžaduje hodně trpělivosti. Na úrodu si totiž budete muset počkat minimálně půl roku. Pro pěstování jsou vhodné odřezky s výběžky, ze kterých později vyraší výhonky. Vybraný kus zázvoru nejprve namočte do teplé vody a nechte přes noc nastartovat klíčení. Poté jej zasaďte do květináče s hlínou tak, aby výhonky směřovaly vzhůru a byly zakryté asi třícentimentrovou vrstvou hlíny. Květináč zvolte raději větší, neboť zázvor bude potřebovat hodně místa. Zalévejte 2x týdně. Zázvor využijete nejen v zimě na zahřátí, ale i v létě do osvěžující zázvorové limonády nebo na celou řadu asijských pokrmů, kterým dává jejich specifickou výraznou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Bazalka, máta, rozmarýn a koriandr
Čerstvá bazalka je výborná v pestu na těstoviny, na domácí pizze a neobejde se bez ní světoznámý italský salát caprese. Jak docílit toho, abyste měli nekonečný přísun této aromatické bylinky? Uštípněte stonek, na kterém se nachází alespoň 6 lístků, odstřihněte spodní 2 listy a stonek vložte do sklenice s vodou. Asi za týden se objeví nové kořínky. Jakmile dosáhnou délky asi 5 cm, bude čas na přesazení do květináče.
Podobným způsobem, tedy z odštípnutého stonku zbaveného spodních lístků, lze znovu pěstovat i mátu, koriandr a rozmarýn. Poslední zmíněný však bude potřebovat trochu více času, než zakoření.
Citronová tráva
Aromatická bylinka se často objevuje v receptech asijské kuchyně, například dodává specifickou chuť slavnému vietnamskému pokrmu Bún bò Nam Bộ. Pořízení této speciální suroviny u nás však není zrovna levná záležitost. Proto jistě oceníte, když budete mít přísun citronové trávy stále a zdarma. Do vody umístěte spodní část stonku o délce asi 5 cm. Za pár týdnů můžete sklízet vzácnou přísadu např. do asijské polévky nebo rýžového pokrmu.
Zdroj informací:
squaremilefarms.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Jak vykuchat králíka? Poradíme vám krok za krokem
Cibulová marmeláda je luxusní delikatesa za hubičku. Víte, jak ji připravit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 14 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 23 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09