12 nejlepších receptů na palačinky: Dáte si čokoládové, se špenátem, nebo zapékané se sýrem?
26. 1. 2022 Vaření
Skvělá rychlá snídaně, večeře nebo parádní dezert. Palačinky mají široké možnosti využití, a to nejen nasladko, ale i naslano. Pojďte se s námi podívat na 12 nejoblíbenějších receptů na tuhle dobrotu.
Dokonalé těsto
Podobně jako u svíčkové, i na palačinky má každý svůj recept, respektive, zkušené hospodyňky dělají těsto od oka, protože přesně vědí, jak má vypadat a jak husté by mělo být. Těsto se dělá obvykle z hladké nebo pohankové mouky, mléka a vajec. Sůl a trocha tuku v těstě výsledku jedině prospějí. Špetka soli zvýrazní chuť palačinek a tuk (ideálně rozpuštěné zchladlé máslo) je zase zjemní. Cukr naopak do těsta dávat nemusíme vůbec. A co se týká hustoty, existuje na to jednoduchá pomůcka: Když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenké, ale neprůhledné vrstvě.
Mohlo by vás zajímat
Klasické variace
Nejklasičtější úprava palačinek je usmažit v pánvi tenké placky a ty pak potřít džemem nebo naplnit libovolnou náplní, třeba jen umíchanou z tvarohu a cukru, případně náplní z ořechů svařených v mléce a dochucených cukrem a rumem. Jednoduchou možností je také potřít hotové, ideálně ještě trochu teplé, palačinky Nutellou nebo jiným čokoládovým krémem či tekutým karamelem. Nabízíme tři osvědčené možnosti:
Sladké tajemství
Když máte čas si trochu víc „hrát“, nabízí se sladké palačinky ještě zapéct. V takové úpravě už mohou být plnohodnotným sladkým obědem, zejména, jsou-li plněné tvarohem, který zajistí cenné bílkoviny a tím pádem zvýší glykemický index celého pokrmu a zajistí tak i větší pocit nasycení. Obohatit můžete před zapečením i samotné těsto. Zkuste třeba palačinky čokoládové.
Někdo to rád slané
Jak už jsme psali výše, do palačinkového těsta nemusíte dávat žádný cukr. Dokonce je to i výhodné ho tam nedat. Pak totiž můžete k palačinkám přistoupit kreativně a třeba jednu část hotových placiček naplnit sladkým krémem a druhou naopak sýrem, šunkou, špenátem nebo libovolnou jinou náplní. Inspiraci najdete zde:
Pod peřinkou
Stejně jako sladké palačinky, i ty slané můžete zapékat a perfektně se na to hodí. K zapékání můžete použít bešamelovou omáčku, nebo klidně i zbytek svíčkové, rajské, boloňské či jiné omáčky. Zkuste to!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
Jak otočit palačinky? Naučte se je obracet bez trhání a oslňte vaše strávníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 12 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Bešamelová omáčka získala jméno podle markýze Louis de Béchamel. Víte, jak se správně dělá?
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova