Šéfkuchař radí, jak využít bramborové slupky: Vylepší polévku i omáčku, ale jen, když si pohlídáme jednu zásadní věc
28. 2. 2023 Vaření
Není to tak dávno, co českým internetem zahýbala aféra o bramborových slupkách, prodávaných údajně v jednom obchodním řetězci. Zpráva se sice ukázala jako falešná, ale rozvířila téma, zda jíst či nejíst bramborové slupky. Zeptali jsme se proto výživové specialistky i šéfkuchaře, jak a jestli vůbec slupky v kuchyni využívat.
Jak využít slupky a další zbytky?
Chipsy s bramborových slupek se staly v poslední době populárním tématem. Možná jste zaznamenali nedávno kauzu ohledně bramborových slupek, které měl zabalené prodávat jistý obchodní řetězec. I když šlo o nepravdivou zprávu, využít bramborové slupky při vaření zase není tak zcestné, jak se na první pohled může zdát.
Vždyť i celé brambory často vaříme a pečeme ve slupce a považujeme je pak za pochoutku. O takzvané americké brambory bývá mezi přílohami největší zájem a brambory si popela si jistě z dětství vybaví mnoho z nás. A konečně, rčení o tom, že nejvíc vitaminů se ukrývá pod slupkou, určitě také znáte.
Mohlo by vás zajímat
Slupky jako zdroj vlákniny
I když vyjádření o vitaminech není zřejmě tak úplně pravdivé a pokud nám jde pouze o vitaminy, je úplně jedno, zda sníme ovoce či zeleninu celé nebo oloupané, slupky rozhodně prospěšné jsou a i odborníci na výživu považují jejich loupání za zbytečnost.
„Slupky jsou bezva zdrojem vlákniny a když budou z kvalitních brambor nic proti nim nemám. Ostatně doma brambory připravujeme vždy jen se slupkou,“ říká pro Toprecepty známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Proč by se tedy bramborové slupky nemohly využít při vaření i samotné? S oblibou je používají třeba i v pražské restauraci Eska, kde se snaží aplikovat filozofii zero waste na mnoho pokrmů, které nabízejí. Zdejší šéfkuchař nám prozradil, že využití slupek má ale svá pravidla.
Jen před klíčením!
Chipsy z bramborových slupek jsou v Esce ideální ozdobou místních specialit. „Bramborové slupky lze výborně smažit právě jako chipsy. Na smažení používáme brambory Madeleine, dobré jsou také Agria a Fontane,“ radí pro Toprecepty, šéfkuchař Esky Martin Štangl, ale zároveň i varuje.
„Říká se ale, že brambory se slupkou se konzumují do Vánoc. Potom začínají klíčit, což už není vhodné ke konzumaci. Na chipsy proto nevyužívejte naklíčené brambory. Chipsy by se také měly smažit na dobrém oleji, třeba na řepkovém,“ doporučuje Martin Štangl.
Chipsy ovšem nejsou jedinou specialitou, kterou zde z bramborových slupek připravují. „V Esce bramborové slupky sušíme a potom děláme bramborový vývar, který svaříme na omáčku, třeba do bramborových noků. Nebo se sušené bramborové slupky svaří se smetanou, přecedí a smetana se přidá do bramborové kaše, ta má pak mnohem větší sílu,“ dodává Štangl.
Připravte si třeba tento bramborovo - česnekový krém.
Chipsy pečené v troubě
Chipsy z bramborových slupek se připravují podobně jako klasické chipsy. Až tedy někdy budete připravovat třeba bramborovou kaši nebo knedlíky, zkrátka pokrm, u kterého je vhodné slupky z brambor oloupat, neváhejte a chipsy z bramborových slupek vyzkoušejte.
Z brambor bez slupek si můžete připravit třeba tyto vynikající bramborové placky podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Den zastavení plýtvání potravinami
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka: Vláčný díky máslu a nadýchaný sněhem z bílků chutná dokonale!