Bramborová kaše - dokonalá

casino Kuchař: casino

Bramborová jídla 26 názorů

Suroviny

1 kg brambor varný typ „C“ („B“)
250 g másla ( = 0,25 kg = kostka = 1ks = čtvrtka másla)
sůl
(smetana, mléko)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme VE SLUPCE v PŘESOLENÉ vodě, (prý přijmou méně vody).

  2. Jak jen to jde, ještě horké je oloupeme, rozšťoucháme a vymícháme pyré. Následně do pyré postupně vmícháváme na kostičky pokrájené STUDENÉ máslo. K vymíchání je prý nejlepší dřevěná vařečka… (já používám bambusovou).

  3. Pokud chceme, kaši naředíme HORKOU smetanou (mlékem), dosolíme a můžeme ochutit, jak komu libo.

Poznámka

Čtvrtka másla??? http://www.labuznik.cz/clanky/systeme-internationa...

V původním receptu podle Joela Robuchona je údajně psáno „přidat na každý kilogram brambor půl kilogramu másla“. Nevím… Když jsem ale viděl vedle šesti větších brambor čtvrtku másla, tak mi táhlo hlavou, že Joel Robuchon byl asi chabrus na hlavu. Omlouvám se mu, protože brambory nakonec bez problému do sebe pojaly celé máslo a jisto jistě by si smlsly i na další kostce téhož. Že jsem ho nedal víc, pak jenom proto, že v domě už dalšího nebylo. Kaši lze dochutit čímkoliv, dovedu si představit ořechy či oříšek, nebo parmazán…, zelené býlí a pííííší prý i červenou řepu!!!, ale u nás ji máme nejraději jen tak, s MÁÁÁSLEM.

Zdroj: IHNED.cz

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 74 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborová kaše - dokonalá

  • Marynka Marynka

    casino: :-)Já bych to tak nechala. Rozňahňané je to tak i tak. Chi, chi..

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Cituji kolegyni Marynka: z jiného rcp:
    "Nedávno jsem od předního českého šéfkuchaře slyšela, jaký je rozdíl mezi kaší a br. pyré - pyré jsou uvařené a pouze prolisované brambory s máslem, kaše je s mlékem nebo smetanou a máslem. Nevěděla jsem ten rozdíl."
    No, teď nevím, zda změnit název, či postup? :-)

    Odpovědět

  • EvuŠ EvuŠ(neregistrovaný)

    Klasická a chutná bramborová kaše jak má být. Máslo se opravdu vpije do brambor a jsou lahodnější, ale ne pro každého tato "máslová" chuť je vhodná.
    Jsem člověk často experimentující s jídlem (v opravdu neobvyklých chutích), takže bych se určitě nebála ani tady zapojit zeleninu přímo ke kaši, jak radí tady přímo s tím, jak zeleninu správně připravit https://srecepty.cz/clanky/bramborova-kase-neobycejne-lahodne-recepty , jídlo je opravdu chutnější, originálnější a hned máte pocit, že nejíte pořád dokola to stejné, i když je to klasika k řízku. Doporučuji určitě vyzkoušet kombinaci receptů, nelitovala jsem :-p

    Odpovědět

  • Madula Madula

    8-( kaše z vařených brambor + kostka másla - to je dobrý fóóór. :-(( :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Peppa: to věřím, ze syrových by se dělala dost špatně:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    Jeeeje.. bramborovou kasi z varenych brambor delam uz roky!:-):yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Urobila som k rybe a bolo to naozaj trochu ine ako z varenych osupanych zemiakov,bola zaujimava,budem to obmienat s obycajnou :-) Dakujem za tip a pridavam 10.bod :-K:yes:

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Navir:
    Proč mi zde nelze říci, že vždy je mi potešením potkat se s někým se smyslem pro humor;-) Ale i tak jste mě pobavila:-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Jája::yes:

    Odpovědět

  • Jája Jája(neregistrovaná)

    já jsem o margarínech nic neřikala, nemám je ráda a v životě jsem si je nekoupila. Máslo používám taky, at už na vaření nebo občas na chleba, ale kostka másla na kilo brambor je docela děsný....To, že to je dobrý nepochybuju, ale co je moc to je moc;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Tady byste utopila spíš rolníka - bramboráře! :-D :-D Znám to pořekadlo (dneska by se řeklo bonmot!), moje maminka ho taky používala v případě, když se dělalo těsto z mouky a přililo se moc tekutiny!

    Nedovedu si představit, že bych dělala kaši z brambor uvařených ve šlupce. Zvyk je opravdu železná košile! Ale moc by mě to zajímalo.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No - hodně másla dávám taky, moc nám to chutná:yes:. U brkaše záleží moc na použitých bramborách. Vaření ve slupce neznám, zkusím. Je pravda, že když vařím takto přílohové brambory, přesoluji vodu vždy, připadají mi pak oloupané chutnější. Na loupání těch nepolapitelných horkých brambor mám takové tříprsté spešl napichovátko s plochými hroty, které bramboru nerozpůlí. Brambory se studeným máslem nejdříve projedu šťouchadlem , rozmydlí se hrudky, teprve pak ponorným šlehačem a přilévám horkou smetanu - přiměřeně. Moje maminka vždycky říkala "pozor, ať neutopíš mlynáře".

    Odpovědět

  • Navir Navir

    casino: "No, pokud je to genetická záležitost, tak se tu spolu ještě pár let budeme kočkovat...smajlik Má pratchýně se totiž dožila taky 95 let a tchyňka je na nejlepší cestě ji dostihnoutsmajliksmajliksmajlik!
    No, ne že bych ti to Casino nepřála, ale tchýně, pratchýně asi nebude v tvé krevní linii, což:-?

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Zdraví neprospívající potraviny?
    Jsem už stááár skoro jako mladá rašelina a leccos pomatuji... Např. mléko, máslo, vejce byly škodlivé když se neurodilo... Časem se "zjistilo", že mléko vápencem nenahradíš, máslo nemá bratra a vajíčka??? Máme tetu. Žije 1/2 roku u moře, 1/2 roku tady a celé roky si hlídá cholesterol: max. 1ks žloutku/týden. Tůhle jsem pekl krém karamel (žloutků je v něm stejně jako celých vajec) a pro tetičku jsem uvařil crème caramel od CAMEO (je to obyčejný, ale výborně "vychucený" škrobový prach s pytlíčkem hotového karamelu), ale milá tetička si řekla o tu pečenou cholesterolovou bombu:-! "No co! Zjistili že s těmi žloutky je to jinak" zahalekala, když viděla jak lapám po dechu:-))
    A řepkový olej? Byla to právě tato tetička, která nás tu v ČSSR při jedné návštěvě informovala, že je to karcinogen. Tato informace mě poznamenala trvale:-8

    spagetka:
    "Dožili ... se 95 let..."
    No, pokud je to genetická záležitost, tak se tu spolu ještě pár let budeme kočkovat...:-)) Má pratchýně se totiž dožila taky 95 let a tchyňka je na nejlepší cestě ji dostihnout:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Merylas: Dík za odkaz:-K, řepkovému oleji také dávám přednost, i když i ten slunečniový mám ráda. Co mě ale překvapilo, to logo Vím, co jím. Já si ho nějak nikde nevšimla, ale rozhodně po něm budu koukat :yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bramborová kaše nejlepší bramborova kase bramborová kaše robuchon bramborová kaše recept bramborová kaše bez másla bramborová kaše z nových brambor luxusní bramborová kaše bramborová kaše podle robuchona přesolená bramborová kaše recept bramborova kase bramborová kaše s recept na bramborovou kaši robuchon bramborová kaše bramborová kaše jinak bramborová kaše s mlékem recept bramborova kase z brambor ve slupce joël robuchon bramborová kaše bramborová kaše z brambor vařených ve slupce jak udělat bramborovou kaši jak na bramborovou kaši

Zapomněl/a jsem heslo