Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností
6. 4. 2023 Vaření
Letos nemusíte péct jen klasického piškotového beránka. Udělejte změnu, a upečte si biskupského beránka plného kandovaného ovoce, ořechů a rozinek. Není to nic složitého a s výbornou čokoládovou polevou je dokonalý. Už jen stačí uvázat mu mašli!
Proč si dát o Velikonocích biskupský chlebíček
Velikonoční beránek spolu s mazancem, obarvenými vajíčky a nádivkou patří mezi klasické ozdoby velikonočního stolu. Tradičně většinou připravujeme piškotového beránka, případně kynutého nebo tvarohového. A proč nevyzkoušet těsto na biskupský chlebíček?
Biskupský chlebíček nemusíme péct pouze o vánočních svátcích, dobrá příležitost se najde kdykoliv během roku. A Velikonoce jsou k tomu ideální, oblíbený moučník pak může mít podobu beránka. Ozdobí velikonoční stůl a ještě si pochutnáme.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do biskupského beránka
Biskupský beránek je nadýchaný díky sněhu z bílků a voňavý po másle a ovoci, případně ořeších. Nechybí mléko, někdy i žloutky, hladká mouka a prášek do pečiva, který směs při pečení krásně nadlehčí. Zapomenout nesmíme ani na typické suroviny pro biskupský chlebíček, a to na sušené nebo ještě lépe kandované ovoce. Díky tomu bude beránek báječně šťavnatý a sladký.
Voňavý hřebíček nebo rozpůlená a oloupaná mandlička vytvoří oko. A na závěr vybereme slušivou mašli.
Jak má vypadat poleva na biskupského beránka
K biskupskému chlebíčku patří čokoládová poleva. To samé platí i u biskupského beránka. Abychom tímto závěrečným krokem pečení nezkazili, je třeba hlídat kvalitu čokolády. Vybírejte jen takovou hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakao, kakaové boby, kakaové máslo a cukr. V případě mléčné čokolády ještě sušené mléko. Ve složení čokolády se může objevit i lecitin, případně pravá vanilka.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Jak správně zacházet s keramickou formou na pečení
Před pečením keramickou formu zhruba na hodinu namočte do vody a pak důkladně osušte. Důkladné vymažte tukem všechny záhyby pomocí prstů nebo mašlovačky. Protože se beránek může snadno připálit v oblasti očí a uší, doporučuje se tyto části formy pečlivě obalit několika vrstvami alobalu. Při nalévání těsta do formy ho mírně nahrňte ke krajům, aby uprostřed nevznikl hřbet. Po vyndání beránka z trouby zabalte formu na chvíli do vlhké utěrky a nechte vychladnout, aby šel snadno vyklopit.
Jak upéct biskupského beránka
Na přípravu velkého beránka do dvoudílné keramické formy budete potřebovat: 130 g cukru moučka, 200 g másla, 4 žloutky, 260 g nasekaných vlašských ořechů, rozinky, kandované ovoce, 7 bílků, 130 g cukru, 360 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, trochu másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy, na polevu 100 g čokolády na vaření a 1 lžíci kokosového tuku.
Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky, máslo a cukr moučku v míse utřete do světlé pěny. Vyšlehejte do lesklé pevné hmoty bílky a postupně přidávejte cukr. Kandované ovoce smíchejte s moukou a práškem do pečiva a postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Za závěr opatrně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do hlubší části formy, přiklopte druhou stranu a pečte asi 10 minut, pak teplotu snižte na 180–170 °C a pečte dalších 65 minut.
Po upečení zabalte formu do vlhké utěrky a počkejte, až vystydne. Pak beránka vyklopte a nechte vystydnout.
Na zcela vychladlého beránka připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vezměte si dva do sebe zapadající hrnce. Do spodního nalijte zhruba 1 centimetr horké, ale ne vařící vody. Čokoládu dejte do horního hrnce, přidejte kokosový tuk a nechte rozehřát. Vzniklou polevou přelijte vychladlého beránka a polevu nechte ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Hrníčkový mazanec naší babči: Voní máslem a citronem a přípravu podle tohoto receptu zvládne úplně každý