Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Zdroj: Top recepty

Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky vysokému podílu cukru je trvanlivé a konzervované. Kandované ovoce si můžeme koupit hotové nebo si ho můžeme sami vyrobit.

Proces kandování ovoce

Při kandování se povařené ovoce máčí v silném cukernatém roztoku, který se postupně zahušťuje dalším a dalším cukrem. Koncentrace cukru v roztoku je ke konci procesu až 75 %.

Proces kandování je poměrně časově náročný - trvá přibližně 5 - 10 dnů, přičemž skutečně potřebný čas závisí na zvoleném druhu ovoce a jeho velikosti. Během procesu dochází k výměně vody v ovoci za cukr. Přestože nám kandování zabere více času, je jednoduché a můžeme si ho vyzkoušet v domácích podmínkách.

Vhodné druhy ovoce

Ke kandování se používá zralé a kvalitní ovoce. Dále potřebujeme krystalový cukr a samozřejmě vodu.

Kandujeme především třešně, švestky, meruňky, jablka, jahody, hrušky, broskve, banány, mango, kiwi, ananas a další ovocné druhy. Kromě klasického kandování máme v Receptech našich uživatelů i návod na pikantní specialitu - "ovocnou hořčici".

Kandovat můžeme pomerančovou, mandarinkovou a citronovou kůru i dužinu.

Pod žádanými recepty našich uživatelů jsou často inspirativní diskuze, ze kterých načerpáme mnoho rad a ty nám pomohou vyvarovat se omylů a chyb, které už udělal někdo před námi.

Oblíbené kandování dýní

Oblíbené a populární je kandování dýní. Kandovaná dýně má krásnou barvu a výbornou chuť. Dříve se používala hlavně dýně Goliáš a kandování byl jeden ze způsobů, jak tento velký plod využít.
Dnes dáme nejspíš přednost menší dýni Hokkaido, kterou snadno zpracujeme i s jemnou slupkou.

Kandování cuket

Kandovaný zázvor

Zajímavou specialitou je kandovaný zázvor. Výsledný produkt má pikantní, štiplavou chuť. Narovnaný do pěkné zavírací skleničky se dá použít jako jedlý dárek. I další druhy kandovaných pochoutek, vkusně zabalené, budou milým dárkem.
Kandovat můžeme dokonce květy, které použijeme ke zdobení moučníků a sladkých pokrmů.
Ke kandování vybíráme jedlé květy. Použít můžeme sedmikrásku, fialku, drobné kvítky šeříku a mnohé další, které nám zrovna pokvetou na zahradě. Vybíráme pěkně zbarvené květy, které se budou hodit k dortu, k řezům nebo k muffinám. Uplatní se při ozdobení košíčků a dalších sladkostí. 

Ovoce nejprve omyjeme, očistíme a zbavíme pecek. Větší druhy nakrájíme na plátky nebo kostky. Druhy, které budeme kandovat vcelku, propícháme špejlí, aby cukerný roztok snadněji pronikal dovnitř.

Máčení ovoce v cukerném roztoku

Ovoce krátce povaříme nebo napaříme. Vodu, použitou k povaření, nevyléváme, ale využijeme ji na přípravu cukerného roztoku. Cukerný roztok (sirup) připravíme svařením vody s cukrem. Jakmile je roztok připravený a ještě horký, použijeme ho k zalití ovoce. Následující den ovoce vyjmeme, do roztoku přidáme cukru a znovu ho povaříme. Horkým roztokem opět zalijeme ovoce. Takto pokračujeme i v dalších dnech. Nakonec ovoce vytáhneme z roztoku, necháme okapat a dosušíme.

Výsledný produkt obsahuje vysoký podíl cukru a je velmi kalorický.

Uložení kandovaného ovoce

Kandované ovoce skladujeme v dobře uzavřené nádobě. Při dobrém skladování je trvanlivé.

Využití kandovaného ovoce

Kandované ovoce se může konzumovat přímo - jako mlsání, ovšem vydatné a kalorické. Ale hlavně se nadrobno nakrájené kousky kandovaného ovoce používají do svátečních těst na sladké chlebíčky a jiné pochoutky.

Zvlášť oblíbenými a ceněnými dobrotami s obsahem kandovaného ovoce jsou biskupský chlebíček a marokánky. Kandované ovoce najde uplatnění i v dalších receptech na vánoční cukroví.

Kandované ovoce - kaloricky vydatná pochoutka

Kandované ovoce dá našim sladkostem zase nový rozměr a chuť. Při konzumaci ale nezapomínejme na jeho kalorickou vydatnost.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více