Špagety s medvědím česnekem à la carbonara: Stačí na ně jen pár surovin, levou zadní je zvládne i začátečník a skvěle chutnají
2. 5. 2023 Vaření
Také sáhnete po těstovinách, když máte chuť na něco dobrého a chuťově výrazného, a přitom pospícháte? Vyzkoušejte těstoviny carbonara s medvědím česnekem, které voní slaninou a bylinkami.
Kde se vzaly těstoviny carbonara
Těstoviny carbonara patří mezi nejoblíbenější a zároveň velmi vydatná italská jídla. V pokrmu totiž nechybí kombinace vajec a slaniny. Oficiální název těstovin alla carbonara znamená po uhlířsku. Ví se, že jídla v kombinaci slaniny a sýru byla v Itálii oblíbená už v 19. století, což je písemně doloženo. Nejspíš ale existovala už dříve. Neví se ale, jestli si je připravovali původně opravdu uhlíři.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do špaget carbonara
Pokrmu se říká pasta alla carbonara neboli těstoviny carbonara. Základem jsou tedy těstoviny. A nemusí to být právě špagety, i když bývají nejčastější. Ideální je dlouhý tenký tvar, jako jsou dlouhé ploché nudle (fettuccine), širší špagety (linguine), i makarony (bucatini). Nechybí ani omáčka z vajíček, sýr, pepř a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit těstoviny carbonara
Kouzlo tohoto jídla spočívá v krásně krémové omáčce. Zatímco u nás využíváme smetanu, v Itálii ji připravují pouze z vajíček (případně jen ze žloutků). Nejdříve se vajíčka rozšlehají, smíchají se sýrem (nastrouhaným najemno), dochutí pepřem, a na závěr se ke směsi přilije troška horké vody ze špaget.
Na co nezapomenout při přípravě těstovin ala carbonara
Rozšlehaná vajíčka smíchaná se sýrem, zalitá troškou horké vody se nakonec promíchají s těstovinami a dokřupava osmaženou slaninou. Vajíčka se nesmějí srazit. Omáčka musí být dokonale prošlehaná. Vodu je třeba přidávat po lžících, aby vznikla hustá omáčka. Přidává se k horkým těstovinám. Žloutky se hezky prohřejí a omáčka zhoustne.
Proč zkombinovat těstoviny s medvědím česnekem
Medvědí česnek je rostlinka, která výborně chutná a voní. Listy můžeme přidat do řady pokrmů, k těstovinám se hodí výborně a lahodí i oku. Na vyzkoušení ho můžeme využít třeba do špaget ala carbonara.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Jak na špagety s medvědím česnekem na způsob carbonara
Příprava těchto těstovin je jednoduchá a rychlá. Co budete potřebovat? 400–500 g špaget, 150 g anglické slaniny, 8 žloutků, 4 lžíce parmazánu, hrst medvědího česneku, olivový olej, pepř a sůl.
Jak na to? Slaninu nakrájejte na proužky. Připravte si pánev, nalijte na ni lžíci olivového oleje a nechte rozpálit. Do horkého oleje nasypte slaninu a opečte ji dohněda a křupava.
Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Osolte velkou lžičkou soli, a když začne vřít, přidejte do ní špagety a uvařte je podle návodu na skus. Uvařené špagety sceďte a trochu vody z vaření si nechte. Než se těstoviny uvaří, rozklepněte do misky žloutky, bílky si nechte na jiné jídlo. Parmazán nastrouhejte najemno. Žloutky promíchejte s parmazánem, pepřem a malým množstvím soli. Přidejte pár lžic vody z těstovin.
Medvědí česnek omyjte a osušte. Pokrájejte ho na menší kousky. Uvařené špagety vložte do pánve s vyškvařenou slaninou. Promíchejte, odstavte z tepla, a hned přilijte vaječno-sýrovou hmotu. Rychle a opatrně směs promíchejte, dokud nezatuhne. Nakonec přidejte medvědí česnek, promíchejte a můžete servírovat.
Náš tip: Připravte si špagety s medvědím česnekem na způsob carbonara podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma špagety carbonara: Vše, co o nich potřebujete vědět
Vyznejte se v těstovinách, díl I.: Jaká omáčka správně patří ke špagetám?
Co patří do špaget carbonara? Nesmí chybět pancetta, parmezán a vejce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Komentáře
2. 5. 2023 10:40