Co se zbylými bílky? Pusinky jsou jen jedna z možností. Snadno připravíte i výtečnou omeletu nebo netradiční majonézu
13. 12. 2022 Vaření
Také vám při přípravě těsta, nebo třeba domácího vaječného likéru zbyly bílky? Nabízíme vám několik možností, jak je můžete využít a spotřebovat tak celé vajíčko beze zbytku.
Široké využití bílků
Občas po přípravě jídla zbudou bílky. V době přípravy cukroví je to možná častěji než jindy. Bílky třeba nechcete využít hned, pak vám vydrží maximálně týden v dobře uzavřené nádobě v lednici. Během této doby z nich můžete připravit slaná i sladká jídla.
Mohlo by vás zajímat
Bílkové cukroví
První, co vás při zpracování bílků napadne, je možná právě bílkové cukroví. Teď o Vánocích se hodí skvělé nadýchané pusinky, kokosky, ale i třeba slavnostní mini Pavlova. Pokud znáte tipy, příprava pusinek a dalšího bílkového cukroví je velmi snadná. K nejdůležitějším krokům přitom patří dobře prosátý cukr a důkladně vyšlehaný sníh.
Omeleta z bílků
Výbornou možností, jak využít bílky, je omeleta. Není nutné do ní dávat celá vejce, někdo si dokonce na bílku pochutná mnohem více. Připravte si třeba omeletu se zásobami zavařených nebo zamražených hub. Skvělou volbou je i bylinkovo-sýrová omeleta. Na jednu porci potřebujete: 2 bílky, 2 lžíce bylinek (petrželka, pažitka, oregano, nebo třeba tymián), malý nasekaný plátek sýru, máslo, pepř a sůl. Jak na to? V hrnku rozmíchejte bílky, přidejte sůl, pepř, nasekané bylinky a sýr. Promíchejte. Na pánvičce rozehřejete máslo, a nalijte na ni bílkovou směs. Opečte, a pak obraťte a nechte zatáhnout i druhou stranu.
Biskupský chlebíček z bílků
Z bílku můžete připravit nejen výborné cukroví, bílek se hodí i na pomazání pečiva, aby se krásně lesklo, ale můžete z něj upéct i lahodný biskupský chlebíček. Je v něm kandované ovoce a je politý čokoládou. Zkrátka kombinace, která přiláká nejednoho strávníka.
Mohlo by vás zajímat
Majonéza z bílků
Bílky mohou báječně posloužit pro skvělou domácí majonézu v trochu jiné variantě. Co potřebujete na přípravu majonézy? 3 uvařené bílky, 110 ml vlažného mléka, 35 g rostlinného oleje (upravte si podle velikosti bílku, když tak uberte množství), pepř, hořčici a sůl. Jak na to? Bílky uvařte a následně rozmixujte. Opatrně přilévejte mléko tak, aby vznikla hustá kaše. Pak po troškách přilévejte olej a vymixujte do hladké jemné kašičky. Přidejte hořčici, pepř a sůl podle chuti. Majonézu můžete povýšit i na tatarku (inspirujte se některým z receptů) tak, že k základu přidáte najemno nasekanou kysanou okurku a cibuli.
Mohlo by vás zajímat
Mražený bílek
Pokud se vám nezamlouvá ani jedna z těchto variant, můžete bílek jednoduše zamrazit. U ledu vydrží určitě půl roku, někdy až rok. Ideální je, dát mrazit každý oddělený bílek samostatně (třeba do formiček na led), aby se porce bílku lépe odebíraly. Nejspíš se do jedné formičky vejde polovina bílku. Snadno je pak rozmrazíte volně v ledničce. Druhý den můžete bílky využívat obvyklým způsobem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat