Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je typickou rostlinou časného jara. Přichystejte si z něj voňavé pesto se sýrem a ořechy
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

I když to chvílemi nevypadá, nastalo jaro a s ním i sběr medvědího česneku. Jedním z jídel, která z něj můžeme připravit je pesto. Jak na to nejlepší? Čím ho vylepšit?

Proč si připravit pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je výborná bylinka, ale je třeba si při jejím sběru počínat odpovědně a nezničit rostlinky. Medvědí česnek (mladé svěží listy) stříháme nůžkami. Listy je třeba co nejdříve zpracovat, rychle ovadají. 

Obvykle si z medvědího česneku připravujeme pesto. Právě toto pesto bývá nejčastější, i když si tuto omáčku můžeme připravit i z bazalky, petrželky a dalších bylinek, jako je špenát, nebo třeba rukola. Díky této aromatické omáčce je vaření snazší a jídlo dobře dochutíme. Hodí se nejen do těstovin, ale také do salátů, slaných koláčů, do rizota, k luštěninám a třeba i do polévek.

Co je potřeba na pesto z medvědího česneku

Základem jsou očištěné a osušené listy medvědího česneku, z dalších surovin potřebujeme kvalitní olej, obvykle to bývá olivový. Můžeme oleje ale i kombinovat. K základu se přidávají i oříšky nebo semínka, případně sýr. 

Pesto můžeme vylepšit piniovými oříšky neboli semeny z borovice, ale omáčka výborně chutná i z jiných ořechů nebo semen. Často se používají vlašské ořechy, kešu, někdy i loupané mandle, ale také třeba i slunečnicová semínka. Můžete využít i parmazán. Na dochucení se někdy používá i troška citronové šťávy.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Co je třeba vědět pro přípravu pesta

Pro lepší vůni můžeme využít pražení nasucho - ořechy či semínka opatrně opražíme předem v pánvi a necháme vychladnout. Díky tomu pak budou ořechy a semínka voňavější a budou mít i lepší trvanlivost.

Jak připravit pesto z medvědího česneku

Příprava pesta je naprosto jednoduchá. Potřebujete jen příslušné ingredience, které namixujete, dochutíte a přesunete do skleničky. Co budete potřebovat? Velký svazek medvědího česneku, hrst vlašských ořechů, 3-4 lžíce olivového oleje, 30 g parmazánu a sůl.

Jak na to? Osušené listy dejte do mixeru spolu s ostatními ingrediencemi a rozmixujte je do hladka. Připravte si zcela čistou dobře uzavíratelnou sklenici a přesuňte do ní obsah do výše asi centimetr pod okraj. Pesto dobře upěchujte, abyste odstranili vzduchové bubliny. Pak se nebude mít tendenci kazit. Na povrch nalijte vrstvičku oleje.

Jak uchovat pesto z medvědího česneku

Hotové pesto dáme do důkladně vyčištěné a vysušené sklenice, která se dá dobře uzavírat. Skladujeme v lednici, kde uzavřená sklenice vydrží týden až čtrnáct dnů. Pokud bychom do sklenice nedávali sýr, vydrželo by pesto dokonce půl roku až rok.

Náš tip: Jak využít pesto? Připravte si těstoviny s medvědím česnekem podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie