Medvědí česnek je typickou rostlinou časného jara. Přichystejte si z něj voňavé pesto se sýrem a ořechy
I když to chvílemi nevypadá, nastalo jaro a s ním i sběr medvědího česneku. Jedním z jídel, která z něj můžeme připravit je pesto. Jak na to nejlepší? Čím ho vylepšit?
Proč si připravit pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek je výborná bylinka, ale je třeba si při jejím sběru počínat odpovědně a nezničit rostlinky. Medvědí česnek (mladé svěží listy) stříháme nůžkami. Listy je třeba co nejdříve zpracovat, rychle ovadají.
Obvykle si z medvědího česneku připravujeme pesto. Právě toto pesto bývá nejčastější, i když si tuto omáčku můžeme připravit i z bazalky, petrželky a dalších bylinek, jako je špenát, nebo třeba rukola. Díky této aromatické omáčce je vaření snazší a jídlo dobře dochutíme. Hodí se nejen do těstovin, ale také do salátů, slaných koláčů, do rizota, k luštěninám a třeba i do polévek.
Článek z magazínu
Co je potřeba na pesto z medvědího česneku
Základem jsou očištěné a osušené listy medvědího česneku, z dalších surovin potřebujeme kvalitní olej, obvykle to bývá olivový. Můžeme oleje ale i kombinovat. K základu se přidávají i oříšky nebo semínka, případně sýr.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Co je třeba vědět pro přípravu pesta
Pro lepší vůni můžeme využít pražení nasucho - ořechy či semínka opatrně opražíme předem v pánvi a necháme vychladnout. Díky tomu pak budou ořechy a semínka voňavější a budou mít i lepší trvanlivost.
Jak připravit pesto z medvědího česneku
Příprava pesta je naprosto jednoduchá. Potřebujete jen příslušné ingredience, které namixujete, dochutíte a přesunete do skleničky. Co budete potřebovat? Velký svazek medvědího česneku, hrst vlašských ořechů, 3-4 lžíce olivového oleje, 30 g parmazánu a sůl.
Jak na to? Osušené listy dejte do mixeru spolu s ostatními ingrediencemi a rozmixujte je do hladka. Připravte si zcela čistou dobře uzavíratelnou sklenici a přesuňte do ní obsah do výše asi centimetr pod okraj. Pesto dobře upěchujte, abyste odstranili vzduchové bubliny. Pak se nebude mít tendenci kazit. Na povrch nalijte vrstvičku oleje.
Jak uchovat pesto z medvědího česneku
Hotové pesto dáme do důkladně vyčištěné a vysušené sklenice, která se dá dobře uzavírat. Skladujeme v lednici, kde uzavřená sklenice vydrží týden až čtrnáct dnů. Pokud bychom do sklenice nedávali sýr, vydrželo by pesto dokonce půl roku až rok.
Náš tip: Jak využít pesto? Připravte si těstoviny s medvědím česnekem podle tohoto videoreceptu:
Témata: medvědí česnek, jaro, pesto
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 11 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 16 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 21 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.