Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Kouzlo báječné chuti a vůně sladké omáčky je ve vanilkovém lusku a husté smetaně
7. 6. 2023 Vaření
Dukátové buchtičky byly hitem školních jídelen a dodnes je milují nejen děti, ale i dospělí. Rozdíl je ale v omáčce, kterou se polévají. Připravte si poctivé dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a vychutnejte si jejich lahodnou chuť.
Kde se vzaly buchtičky s vanilkovým krémem
Některá sladká jídla mohou posloužit nejen jako hlavní jídlo, ale také jako báječný dezert. A to v případě dukátových buchtiček s lahodným vanilkovým krémem rozhodně platí.
Kdysi se hitu školních jídelen říkalo buchtičky se šodó a byly zalité řídkým vanilkovým pudinkem, případně žloutkovým krémem. Slovo šodó se má správně psát chaude eau (francouzsky teplá voda) a vyslovuje se "šodó".
Jestliže bychom však chtěli navázat na ty nejlepší tradice, které mají kořeny ve francouzské či kreolské kuchyni, buchtičky by se servírovaly s vanilkovým krémem.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší šodó a vanilkový krém
Zatímco mezi nejobvyklejší ingredience šodó patřil pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob, mléko a mouka, vanilkový krém vypadá úplně jinak.
Šodó s buchtičkami se na naše stoly dostalo zhruba v 19. století z vídeňského dvora. Recept se objevil i v Domácí kuchařce M. D. Rettigové, která ho nazvala šató. Nechyběly v něm žloutky, cukr, citronová kůra a víno. Víno se většinou využívalo šumivé nebo šampaňské, nepokazí se nic ani s dezertním vínem, koňakem nebo rumem.
Ve vanilkovém krému využíváme mléko, a když k němu přidáme smetanu, vznikne ještě krémovější omáčka. Krásnou vanilkovou chuť dodá vanilkový lusk.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit buchtičky
Buchtičky jsou podobné klasickým buchtám, jen nejsou plněné a jsou mnohem menší. Připravují se z kvásku, který je základem kynutého těsta. Z vykynutého těsta připravujeme malé bochánky. Ty se pak skládají vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Variantou je i vyválet z těsta několik "hadů" a práci si tak usnadnit. Z hadů totiž ukrajujeme jen malé kousky a skládáme je do pekáče vedle sebe.
Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…
Jak připravit dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Na buchtičky s poctivým vanilkovým krémem si připravte následující ingredience. Na buchtičky: 20 g droždí, 2 lžíce cukru, asi 300 ml mléka (podle potřeby), 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce, 1 špetku soli a máslo na potírání. Na krém: 3 žloutky, ½ lžičky nastrouhané citrónové kůry, 4 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 200 g smetany ke šlehání a 200 ml mléka.
Jak na to? Připravte si vlažné mléko. Do vyšší misky rozdrobte droždí a zalijte ho částí vlažného mléka, přidejte cukr a zasypte troškou mouky. Misku dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, cukr, máslo, vejce a trochu mléka. Vypracujte těsto. Mléko přilijte tolik, aby těsto bylo hezky vláčné. Mísu s připraveným těstem dejte na teplé místo a zakryjte utěrkou. Nechte ho kynout. Trvá to necelou hodinu.
Připravte si pekáč a vymažte ho máslem. Z vykynutého těsta tvarujte malé buchtičky a dávejte je vedle sebe do pekáče. Neměly by být těsně u sebe, protože ještě nakynou. Mezi sebou je potřete máslem, aby se neslepily k sobě.
Troubu předehřejte na 180-200 °C a těsto nechte ještě zhruba půl hodiny dokynout. Pak dejte pekáč do trouby a pečte buchtičky dozlatova. Trvá to zhruba 30-35 minut.
Na krém do kastrůlku nalijte smetanu a mléko, přidejte kůru. Vanilkový lusk rozřízněte a zrníčka vyškrabte do mističky. Rozříznutý vanilkový lusk vložte do kastrolu a vše na minimálním plameni prohřívejte zhruba 10 minut.
Žloutky dejte do misky. Přidejte k nim cukr a obojí vyšlehejte do pěny. K vyšlehaným žloutkům pak pomalu za stálého míchání metličkou přilívejte po pramínku svařené vanilkové mléko.
Hotové buchtičky vyndejte z trouby a můžete je narovnat na talíř a zalít voňavým vanilkovým krémem.
Náš tip: Připravte si výborné dukátové buchtičky s vanilkovým krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte pudink v mikrovlnné troubě. Stačí pouze 2 kroky a dezert je hotový
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12