Jak poznat dobře vykynuté těsto
Kynuté těsto patří k těm nejoblíbenějším. Začínající hospodyňky se s jeho přípravou někdy potýkají, ale jakmile se naučí jednoduchý postup, mají vyhráno. Z kynutého těsta pečeme různé druhy moučníků, jeden lepší než druhý. Upéct můžeme i slané housky, dalamánky nebo rohlíky. A jak poznat dobře vykynuté těsto?
Aby se těsto povedlo, postupujeme tak, že si připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do ostatních surovin. Vše propracujeme a necháme na teplém místě kynout.
Jak poznat dobře vykynuté těsto
Správně vykynuté těsto poznáme podle několika znaků:
- Jeho objem se přibližně zdvojnásobí.
- Na povrchu je hladké a vypouklé.
- Navíc je pružné - tzn. když do něj vtlačíme prst, prohlubeň se pomalu vyrovná a vrátí téměř až do původního stavu. Pokud se prohlubeň vyrovnává příliš rychle, je těsto ještě nedokynuté, a pokud se už nevyrovnává, je naopak překynuté.
Z dobře vykynutého těsta můžeme tvořit např. koláčky - po vytvarování dáme těstu ještě chvíli čas, aby znovu dokynulo, a pak plech s nimi teprve vložíme do trouby. Podívejte se, jak připravit plech před pečením.
Podle následujícího videa můžeme upéct skvělé kynuté koláčky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 5 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 15 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Hrníčkový recept – úžasné univerzální kynuté jogurtové těsto na slané nebo sladké pečivo
Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Kynutý jihočeský koláč plný borůvek podle cukráře Josefa Maršálka. Díky jedné fintě s drobenkou bude přímo dokonalý
Komentáře