Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat dobře vykynuté těsto
Zdroj: Pixabay, Patrik Houštecký

Kynuté těsto patří k těm nejoblíbenějším. Začínající hospodyňky se s jeho přípravou někdy potýkají, ale jakmile se naučí jednoduchý postup, mají vyhráno. Z kynutého těsta pečeme různé druhy moučníků, jeden lepší než druhý. Upéct můžeme i slané housky, dalamánky nebo rohlíky. A jak poznat dobře vykynuté těsto?

Aby se těsto povedlo, postupujeme tak, že si připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do ostatních surovin. Vše propracujeme a necháme na teplém místě kynout. 

Jak poznat dobře vykynuté těsto

Správně vykynuté těsto poznáme podle několika znaků:

  1. Jeho objem se přibližně zdvojnásobí.
  2. Na povrchu je hladké a vypouklé.
  3. Navíc je pružné - tzn. když do něj vtlačíme prst, prohlubeň se pomalu vyrovná a vrátí téměř až do původního stavu. Pokud se prohlubeň vyrovnává příliš rychle, je těsto ještě nedokynuté, a pokud se už nevyrovnává, je naopak překynuté.

Z dobře vykynutého těsta můžeme tvořit např. koláčky - po vytvarování dáme těstu ještě chvíli čas, aby znovu dokynulo, a pak plech s nimi teprve vložíme do trouby. Podívejte se, jak připravit plech před pečením.

Podle následujícího videa můžeme upéct skvělé kynuté koláčky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky