Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje
12. 6. 2023 Vaření
Chystáte se na dovolenou do Tuniska? Pak určitě vyzkoušejte místní polévku s názvem chorba frik. Je lehká, voní kořením a ochucená citronem i v létě příjemně osvěží. Na přípravu je navíc velice snadná, takže ji po návratu zvládnete uvařit i doma.
Karibik za dostupnou cenu
Asi dvě a půl hodiny letu nás dělí od pláží s bílým pískem a koupání v tyrkysově modrém moři. Tunisku se přezdívá „Karibik pro chudé“ a není to daleko do pravdy. Na last minute zde seženete dovolenou za týden pro jednoho zhruba za 12 tisíc a sezona je v této arabské zemi zhruba od května do října.
Kromě parádního koupání a mnoha slunečných dnů v roce nabízí Tunisko ale také rozmanitou a chuťově výtečnou kuchyni. Ať už v hotelovém resortu nebo v místní restauraci sáhnete po speciálně připraveném kuskusu, smažených taštičkách brik, vaječném bramborovém koláči tajine, nebo slaných bocháncích fricasse, neuděláte chybu.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé vaření s kořením
Tuniská kuchyně, prolnutá francouzskými vlivy, je zdravá, pestrá a chutná výborně. Základem mnoha jídel je zde rajský protlak, kurkuma, římský kmín, ostrá pasta harissa a koriandr. Tedy nic pro nás neznámého. A to je právě výhoda po návratu z dovolené.
Pokud vám tuniská jídla zachutnala, zvládnete je snadno připravit doma, aniž byste museli shánět nedostupné nebo extrémně drahé suroviny, jako tomu u jiných exotických kuchyní bývá.
Mezi naprosto nejsnazší na přípravu pak patří polévka chorba frik. Jejím základem je cibule, paprika, rajský protlak a česnek. Zdánlivě tak připomíná gulášovku. Ale nenechte se zmást, chorba frik chutná jinak. Je lehčí, zdravější a na přípravu velice variabilní.
Recept na tuniskou polévku chorba frik
Pokud jste měli možnost ochutnat chorbu frik v restauraci, je to ta lepší varianta. Ale ani v hotelu nebývá špatná, jen jde obvykle o „chudší“ verzi. Do polévky potřebujete jednu zvláštní surovinu, a tou je drcená pražená zelená pšenice.
V běžných českých supermarketech sice není k dostání, ale koupíte ji na eshopech nebo v arabských obchodech pod názvy frikeh, freekeh nebo farik. Čtvrtkilový sáček vyjde zhruba na 70 Kč. V Tunisku za stejné množství dáte v přepočtu 10 Kč. Máte-li možnost, určitě si ji tedy přivezte (nebo nechte někým přivézt).
Freekeh sice lze nahradit, ostatně někdy i v Tunisku používají obyčejnou drcenou pšenici, ale chuťově to není úplně stejné. Polévka je daleko lepší s pšenicí zelenou, drcenou a praženou, která dodává jídlu lehce kouřovou příchuť.
Ale pojďme se už pustit do vaření. Na polévku chorba frik budete potřebovat:
1 řapík celeru, 1-2 mrkve, olivový olej, 1 větší cibuli, 400 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky), sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku římského kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovku drcených rajčat, ½ - 1 šálek pšenice freekeh, koriandr a citron na dokončení.
Jak na to? Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme maso, sůl, prolisovaný česnek a koření. Společně krátce osmahneme.
Přidáme protlak a zeleninu a zalijeme rajčaty z konzervy. Nakonec dolijeme vodou nebo vývarem a necháme vařit pod pokličkou asi půl hodinky. Poté přidáme pšenici a dovaříme, dokud pšenice nezměkne a polévku částečně nezahustí. Dle hustoty polévky ji případně doředíme vodou či vývarem. Nakonec přidáme natrhané lístky čerstvého koriandru.
Chorbu frik podáváme s klínkem citronu, aby si každý strávník mohl svoji porci dochutit podle sebe.
Moje tipy:
- Polévku jsem vařila mnohokrát a v mnoha variacích. Není nutné vždy dávat maso, lze připravit dobrou i bezmasou variantu. Anebo naopak místo kuřecího lze použít maso jehněčí.
- Úspornou verzí je použít obrané kuřecí maso z vývaru a vývarem zalít základ polévky. Takto bude chorba frik mnohem chutnější.
- Řapíkatý celer je velmi aromatický a sama jej někdy nepoužívám. Když jej vynecháte, nic se nestane, na polévce je důležité použité koření a pšenice.
- Do polévky se někdy přidává také cizrna. Tato luštěnina je v tuniské kuchyni velmi oblíbená.
- Koriandr lze nahradit hladkolistou petrželkou. Pokud neseženete pšenici freekeh, použijte drcené ječné kroupy.
- Citron k podávání je absolutní nutnost. Každý si rozhodne, kolik jej do polévky dá, ale za sebe se přimlouvám – alespoň to zkuste. Polévka bez citronu nebo s ním chutná diametrálně jinak!
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje