Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
18. 7. 2023 Vaření
Nakládané okurky musí být trochu křupavé a tak akorát sladkokyselé. Slavné „znojemské okurky“ jsou pojmem a právě jejich chuti se chceme při domácí konzervaci okurek co nejvíce přiblížit.
Jak na zavařování okurek
Kyselé okurky najdeme prakticky v každé kuchyni. Hodí se jako příloha, do salátů, na chlebíčky a jednohubky, do omáček a k masu. Kyselé okurky v našich krajích zkrátka milujeme. Můžeme je kupovat, ale vyplatí se naložit si je doma. A po které okurce sáhnout? Na zavařování používáme okurky nakládačky (bradavičnaté). Pokud se rozhodneme pro řezy, můžeme zvolit polní okurky, případně hadovky.
Znojemské okurky jsou pojmem a symbolem kvality, ke které se snažíme přiblížit. Při přípravě vlastních zavařovaných sklenic můžeme využít hotový znojemský nálev (1 litr lze pořídit zhruba za 20 Kč), ale také si připravit vlastní.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do znojemského nálevu
Do nálevu známého jako „znojemský“ je potřeba kromě vody i ocet a koření. Někdo nedá dopustit na směs nakládacího koření na okurky zvanou DEKO, přidává se také sladidlo sacharin a cukr. Variantou směsi koření na jednu sklenici je bobkový list, 3 zrníčka černého pepře, 3 zrníčka nového koření, několik kuliček hořčičného semínka. Kromě koření se do sklenice ještě přidává zelenina, a to mrkev, cibule a křen. Skvělou aromatickou tečku vytváří kopr.
Co si pohlídat při zavařování okurek
Okurky ve sklenici by měly být podobně velké, malé jen na utěsnění. Okurky by neměly být poškozené. Podle množství okurek odhadneme počet sklenic. Do velké se vejde něco přes 400 g okurek. Okurky dobře omyjeme. Můžete je také na pár hodin namočit do studené vody. Pak každou okurku vezmeme do ruky a očistíme kartáčkem. Znovu je opláchneme a necháme oschnout na čisté utěrce.
Sklenice je také třeba důkladně omýt, stejně jako víčka. Pak i je necháme přirozeně vyschnout.
Skládání okurek je drobná „věda“. Nejdříve je naskládáme po obvodu sklenice, pak vyplníme mezery menšími okurkami nebo překrojenými.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…
Jak připravit znojemský nálev na okurky
Na 10 sklenic o objemu 750 ml budete na nálev potřebovat: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu. Dále je potřeba: cca 3 kg okurek, mrkev, cibule, křen a kopr.
Jak na to? Do hrnce dejte všechny suroviny na nálev a nechte ho přejít varem, budou stačit zhruba 2-3 minuty. Pak sporák vypněte a dejte nálev vychladit.
Připravte si dokonale čisté sklenice a víčka. Mrkev očistěte a pokrájejte ji na kolečka, stejně jako křen. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Na dno do sklenice dejte 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu a 1-2 plátky cibule. Navrch dejte odkrojený kousek snítky kopru.
Okurky důkladně omyjte a naskládejte je do sklenice. Vše zalijte vychladlým nálevem. Při nabírání rovnoměrně odeberte do každé sklenice kuličky koření. Okraje sklenic otřete, sklenice uzavřete víčkem a dejte je do zavařovacího hrnce s vodou. Voda má sahat zhruba 3 cm pod okraj sklenic.
Znojemské okurky zavařujete 20 minut při teplotě 80 °C. Ihned sklenice vyndejte na podložku a otočte je víčkem dolů. Pokud by tekly, je potřeba sklenice spotřebovat dříve. Ostatní sklenice po vychladnutí dejte do chladu a tmy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma zavařování okurek: Křupavé a kořeněné okurky s námi snadno zvládnete
Kyselé okurky milovala už egyptská královna Kleopatra. Jak připravit ty legendární Milotické?
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy sklízet okurky a jak podpořit narůstání nových plodů
Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
Babské rady pro lepší sklizeň: Před plísněmi chrání rajčata a okurky postřik z mléka a výluh z česneku, postřik z kapradin odpudí slimáky