Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy sklízet okurky a jak podpořit narůstání nových plodů
Zdroj: Pixabay, krzys16

Okurky patří spolu s rajčaty a paprikami k naší nejoblíbenější plodové zelenině. Pro jejich úspěšné pěstování a bohatou sklizeň je důležitá přiměřená teplota, dostatek vláhy a správný postup při sklizni. Pro sběr okurek platí některá pravidla, jejichž dodržování podpoří hojné dorůstání dalších plodů.

Okurky pěstujeme buď z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic. Nejlépe se jim daří v teplejších oblastech. Můžeme je mít buď ve skleníku, fóliovníku nebo na volné půdě. Vybíráme pro ně vždy teplé a slunečné stanoviště. Vhodné je vedení výhonů rostlin po oporách nebo různých konstrukcích. Kromě toho, že je to jeden ze způsobů předcházení houbovým chorobám, budou se nám okurky lépe sklízet

Kdy sklízet okurky

Okurky pěstované v krytých prostorách začínáme sklízet výrazně dříve než okurky pěstované ve volné půdě, kde dorůstají k první sklizni přibližně v polovině července. Doba sklizně záleží samozřejmě na různých okolnostech: na venkovní teplotě, dostatečném zavlažování, oblasti pěstování, odrůdě pěstovaných okurek i na tom, kdy jsme je vyseli nebo vysadili do půdy. 

  • Okurky, hlavně ty první, sklidíme co nejdříve, abychom podpořili nasazování květů na další plody. 
  • Okurky nenecháváme přerůstat. Nejchutnější jsou mladé plody, ale přerostlé okurky začínají tvořit semena, čímž vyčerpávají rostlinu a ta svou sílu místo do tvorby nových okurek soustředí do těch přerůstajících.
  • Sklizeň provádíme nejlépe ráno nebo večer. Přes den bývá velké horko a v té době se okurky při trhání příliš zahřívají.
  • Okurky nesklízíme po zalévání, když jsou vlhké. Pokud bychom je nenechali oschnout, byly by náchylné k plesnivění. To se týká většího množství okurek, ale nevadí, když sklidíme několik plodů k rychlé spotřebě.
  • Okurky nakladačky sklízíme zpočátku každý den, později postačí jednou za dva nebo tři dny. Sklizňová délka se pohybuje přibližně od 5–15 cm. 
  • Okurky salátovky a hadovky stačí sklízet méně často. Postačí obvykle dvě až tři sklizně týdně. 

Na závěr pro vás máme recept na osvěžující okurkový salát. Postup můžete zhlédnout ve videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více