Znojemské okurky
Znojemské okurky - to je pojem. Pro mnohé z nás je to ta nejoblíbenější nakládaná zeleninová příloha. Stačí mít připravené čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, trochu zeleniny, hodně voňavého kopru, a můžeme se pustit do zavařování.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 598 kJ / 3 011 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,20 g |
Tuky | 18,28 g |
Vláknina | 155,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 69,05 g |
Sůl | 170,00 g |
Sacharidy | 576,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Z této dávky zalijeme cca 18-20 sklenic 0,7 litru.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 7. 2023 18:56
Zajimalo by me,jak to ze se tyto okurky zavaruji jen 8 min. na 80 a jinak co jsem nasla vzdy stejny stupne,ale vzdy 20 min.dost velkej rozdil
15. 4. 2017 13:01
Marie Kašparová:
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
19. 7. 2016 10:30
Veronika.Hrozna: Prosím, můžete-li poslati ten pikantní lak na okurky budu ráda děkuji a zdravím Kašparová

15. 2. 2015 11:57
Mám naprosto skvělý recept na okurky,ale jsou hodně pikatní,takže po znojemských změna ,ale stojí za to!

15. 2. 2015 10:13
kokotenko:chtěla jsem poprosit,jestli ještě máte znojemský macerát.Ráda si koupím
27. 7. 2014 14:46
Michael: Záleží na velikosti a tvaru okurek a i sklenic. I když jsou 2 sklenice třeba o obsahu 800 ml, tak se do nich nevejde stejné množství okurek. Jedna sklenice je třeba hranatá, druhá užší a vyšší a i okurky určitě nejsou přesně na délku a objem naprosto stejné, jsou i zakřivené atd.... Je vždycky lepší udělat si nálevu víc, on se nezkazí a vydrží

27. 7. 2014 13:47
Udělali jsme nálev podle návodu a stačil jen na větší polovinu, sklenice jsou napěchované okurkami tak nevím kde udělali soudruzi z NDR chybu.

14. 2. 2014 17:05
5. 9. 2013 10:22
radko MACERAT PRODAVAM I JA V OLOMOUCI. ALE JINAK HO MUZES KOUPIT PRIMO VE ZNOIME
11. 11. 2012 17:22
Radka:
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.
19. 7. 2010 17:04
Prosím,kde je možné koupit Znojemský macerát?Díky Radka

12. 4. 2010 14:28
Moc děkuji za odpověď Zn. okurčičko.

12. 4. 2010 09:44
Informace o Znojemském macerátu, objednávkách a prodeji najdete na www.znojemskaokurka.cz
11. 4. 2010 13:49
Připojuji se k otázkám Jani Remkové - ohledně Znojemského macerátu.

11. 4. 2010 12:15
A už je to tady, za chvíli se budou sadit a zavařovat, to zase bude!!
Znojemská okurka, družstvo , můžu se zeptat, co je to Znojemský macerát?
Asi vypadám, jak blb, ale nevím to. A kde se to dá koupit?


Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Francouzská kuřecí polévka s fazolemi
Přidáno před 1 hodinou
Čokoládové tyčinky s Nutellou a oříšky
Přidáno před 4 hodinami
Čokoládové preclíky
Přidáno před 14 hodinami
Bůček s pekingským zelím
Přidáno před 15 hodinami
Kunovjanská kuřecí játra
Přidáno před 23 hodinami
Ananas ve vlastní šťávě
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Americké kotlety
Lucie1001 uvařila před 15 minutami
Rebarborová marmeláda se zázvorem a mátou
Brumaire uvařila před 44 minutami
Marocké kuře
bartonik uvařila před 56 minutami
Chilli con carne
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Řízek Ondráš (poněkud jinak)
Fitulka uvařil před 1 hodinou
Pečené žampiony
radekhk uvařila před 1 hodinou
Šlehačková roláda bez mouky
cruchot uvařila před 2 hodinami
Fanta řezy
Beruna uvařila před 2 hodinami
Jednoduché toastíky s uzeným lososem
Moanka uvařila před 3 hodinami
Měkké a voňavé vánoční perníčky
Pravoslav uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nalev na znojemske okurky lak na okurky znojemsky nalev na okurky nalev na okurky nálev na pravé znojemské okurky znojemské okurky nálev recept na znojemský nálev na okurky domácí lák na okurky znojemský macerát znojemsky nalev domácí nálev na okurky pravy znojemsky nálev na okurky nálev na okurky recept vyborne znojemské okurky nalev macerát na okurky recept na lak na okurky nalev na okurky znojemske kozí rohy recept znojemský nálev recept kde koupit znojemský macerát
Suroviny: okurka čerstvá, kopr čerstvý, mrkev, cibule, ocet, voda, sůl, cukr krystal, semínka hořčičná, koření nové koření, pepř
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
19 názorů