Znojemské okurky
Znojemské okurky - to je pojem. Pro mnohé z nás je to ta nejoblíbenější nakládaná zeleninová příloha. Stačí mít připravené čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, trochu zeleniny, hodně voňavého kopru, a můžeme se pustit do zavařování.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 598 kJ / 3 011 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,20 g |
Tuky | 18,28 g |
Vláknina | 155,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 69,05 g |
Sůl | 170,00 g |
Sacharidy | 576,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Z této dávky zalijeme cca 18-20 sklenic 0,7 litru.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 4. 2017 13:01
Marie Kašparová:
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
19. 7. 2016 10:30
Veronika.Hrozna: Prosím, můžete-li poslati ten pikantní lak na okurky budu ráda děkuji a zdravím Kašparová

15. 2. 2015 11:57
Mám naprosto skvělý recept na okurky,ale jsou hodně pikatní,takže po znojemských změna ,ale stojí za to!

15. 2. 2015 10:13
kokotenko:chtěla jsem poprosit,jestli ještě máte znojemský macerát.Ráda si koupím
27. 7. 2014 14:46
Michael: Záleží na velikosti a tvaru okurek a i sklenic. I když jsou 2 sklenice třeba o obsahu 800 ml, tak se do nich nevejde stejné množství okurek. Jedna sklenice je třeba hranatá, druhá užší a vyšší a i okurky určitě nejsou přesně na délku a objem naprosto stejné, jsou i zakřivené atd.... Je vždycky lepší udělat si nálevu víc, on se nezkazí a vydrží 

27. 7. 2014 13:47
Udělali jsme nálev podle návodu a stačil jen na větší polovinu, sklenice jsou napěchované okurkami tak nevím kde udělali soudruzi z NDR chybu.

14. 2. 2014 17:05
5. 9. 2013 10:22
radko MACERAT PRODAVAM I JA V OLOMOUCI. ALE JINAK HO MUZES KOUPIT PRIMO VE ZNOIME
11. 11. 2012 17:22
Radka:
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.
19. 7. 2010 17:04
Prosím,kde je možné koupit Znojemský macerát?Díky Radka

12. 4. 2010 14:28
Moc děkuji za odpověď Zn. okurčičko. 

12. 4. 2010 09:44
Informace o Znojemském macerátu, objednávkách a prodeji najdete na www.znojemskaokurka.cz
11. 4. 2010 13:49
Připojuji se k otázkám Jani Remkové - ohledně Znojemského macerátu. 

11. 4. 2010 12:15
A už je to tady, za chvíli se budou sadit a zavařovat, to zase bude!!
Znojemská okurka, družstvo , můžu se zeptat, co je to Znojemský macerát?
Asi vypadám, jak blb, ale nevím to. A kde se to dá koupit?


11. 4. 2010 12:12
nemusis se bat nedat horcicne seminka Zavaruji bez nich a neni to poznat.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kovářské kotlety z polské kuchyně
Přidáno před 12 hodinami

Poctivá bramboračka z pomalého hrnce
Přidáno 27. 1. 2023 21:01

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno 27. 1. 2023 11:21

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno 27. 1. 2023 10:18

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno 27. 1. 2023 08:48

Srbská masová směs
Přidáno 27. 1. 2023 01:20
Právě bylo uvařeno:

Lehký tvarohový pohár s kávovým želé
uvařil/a Annanas
před 1 hodinou

Jednoduché langoše
uvařil/a Annanas
před 1 hodinou

Maršálkovy dvojctihodné koláčky
uvařil/a Kantorova.a
před 1 hodinou

Domácí kmínový chleba
uvařil/a Ladin666
před 1 hodinou

Domácí langoše
uvařil/a Ladin666
před 1 hodinou

Biskupský chlebíček II
uvařil/a cestovatelka99
před 1 hodinou


Bezé ořechová roláda se šlehačkou
uvařil/a maryje12
před 2 hodinami


Ořechová bábovka
uvařil/a Dagmarek
před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nalev na znojemske okurky lak na okurky znojemsky nalev na okurky nalev na okurky nálev na pravé znojemské okurky znojemské okurky nálev recept na znojemský nálev na okurky domácí lák na okurky znojemský macerát znojemsky nalev domácí nálev na okurky pravy znojemsky nálev na okurky nálev na okurky recept vyborne znojemské okurky nalev macerát na okurky recept na lak na okurky nalev na okurky znojemske kozí rohy recept znojemský nálev recept kde koupit znojemský macerát
Suroviny: okurka čerstvá, kopr čerstvý, mrkev, cibule, ocet, voda, sůl, cukr krystal, semínka hořčičná, koření nové koření, pepř
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
18 názorů