Dlouhá životnost potravin za optimální teploty: Praktické rady pro nastavení lednice
11. 8. 2023 Domácnost
Zajímá vás, jak nastavit teplotu ve vaší lednici tak, aby v ní zůstaly potraviny dlouhodobě čerstvé a chutné? V našem článku najdete praktické rady pro optimální nastavení teploty v lednici, které vám pomohou prodloužit životnost potravin a navíc ušetřit na spotřebě elektřiny.
„Obecně platí, že ideální teplota v lednici by se měla pohybovat okolo 5 stupňů Celsia. Toto rozmezí zajišťuje, že potraviny zůstanou čerstvé a bezpečné pro konzumaci, aniž by zamrzaly nebo se příliš rychle kazily. Při této teplotě se zpomaluje růst bakterií a enzymů, které způsobují zkažení potravin, ale zároveň se nezmění jejich struktura a chuť.“ Říká Vojtěch Doležal, odborný poradce společnosti OKAY.
Jak nastavit teplotu v lednici
Nastavení teploty ve vaší lednici je snadnější, než si možná myslíte. Některé novější lednice mají digitální displej, na kterém jednoduše zvolíte požadovanou teplotu. U starších modelů s otáčecím knoflíkem jednoduše zvýšíte a snížíte chladicí výkon pootočením.
Kolik má být v lednici stupňů Celsia?
Než se do nastavování teploty pustíme, pojďme si povědět, proč je to vlastně tak důležité. Správná teplota v lednici totiž zajišťuje, že vaše potraviny v lednici budou déle čerstvé a udrží si svou chuť.
Příliš vysoká teplota může způsobit, že se v lednici začnou z potravin množit bakterie a to povede k jejich rychlému zkažení. Příliš nízká teplota zase může některé potraviny, zejména ovoce a zeleninu, poškodit.
Jaká je správná teplota v lednici?
Správnou teplotou v lednici rozumíme rozmezí mezi 1 až 7 stupni Celsia. Pokud teplotu ve své lednici nastavíte na optimální hodnotu, můžete zabránit vytváření plísním na sýrech, zvýšit trvanlivost mléka a dokonce i snížit spotřebu elektřiny.
Snížením teploty v lednici o 2 stupně Celsia můžete snížit energetickou spotřebu vaší lednice až o 15 %. To znamená, že pokud máte lednici nastavenou na 7 stupňů Celsia a snížíte ji na 5 stupňů Celsia, můžete ušetřit až 300 Kč ročně.
Víte kolik stupňů v lednici máte?
Pamatujte si, že teplota v lednici není všude stejná, a tak může být v některých částech lednice trochu tepleji a v jiných chladněji. Proto je dobré čas od času zkontrolovat teplotu v různých částech lednice a podle potřeby ji upravit.
„Nastavení teploty v lednici můžete zjistit pomocí běžného pokojového teploměru. Položte ho na horní poličku a počkejte asi 15 minut, než se teplota ustálí. Pak to samé udělejte na spodní poličce a ve dveřích. Naměřené hodnoty porovnejte s nastavením termostatu na vaší lednici a podle toho ho upravte,“ radí odborný poradce.
Největší výběr lednic nejdete na OKAY.cz
Pro největší výběr kvalitních elektrospotřebičů navštivte e-shop OKAY. Pokud se rozhodnete pro nákup nové lednice, OKAY vám zaručuje 100% garanci spokojenosti. Pokud nebudete spokojeni, můžete produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma čerstvé kravské mléko: Proč je dobré ho konzumovat?
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14