Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Hřebíček je dalším z řady oblíbených druhů koření. V kuchyni používáme sušené neotevřené poupě květu z hřebíčkovce, stromu z čeledi myrtovitých. Strom vykvétá dvakrát do roka a tvoří mnoho poupat, která se suší na slunci.
Hřebíček má typickou velmi výraznou a příjemnou vůni a chuť. Výborně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vždy ho přidáváme pouze v malém množství. Např. při použití do kompotů bohatě stačí 1 hřebíček na půl litru tekutiny. Hřebíček patří mezi dražší druhy koření, proto se ho vyplatí koupit, když je zrovna v akci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do jakých jídel dát hřebíček
Hřebíček používáme buď celý nebo mletý, vždy podle konkrétního využití. Vybrali jsme několik tipů na jídla, do kterých se hřebíček nejenže výborně hodí, ale dokonce by bez něj neměly tu správnou chuť:
- rajská omáčka: hřebíček ji krásně provoní
- rajčatová polévka s těstovinami nebo rýží
- rýže: přidáváme několik hřebíčků na začátku vaření
- švestkové povidlí: přidáváme tlučené hřebíčky
- pečený čaj: z různých druhů ovoce
- maková náplň do koláčů
- ořechová náplň do buchet
- domácí sterilované okurky
- brusinky z rybízu: využijeme je ke svíčkové omáčce
- do různých domácích sušenek a pečiva
- voňavý vánoční punč
- dýně sterilovaná jako ananas
- osvěžující jablečný kompot
- masová jídla (např. kachní prsa s brusinkovou omáčkou)
Hřebíček v lidovém léčitelství
Kromě využití v kuchyni je toto koření oblíbenou surovinou lidového léčitelství. Po zalití alpou a vyluhování se používá např. k potírání bolavých dásní. Rádi po něm sáhnou i ti, které trápí bolesti zubů. Aromatická hřebíčková silice je užitečná v parfumerii a při výrobě likérů.
Rajská omáčka s plněnými paprikami
Na závěr pro vás máme recept na plněné papriky v rajské omáčce. A protože se hřebíček do rajské omáčky výborně hodí, tak ani v této dobrotě nesmí chybět. Pokrm můžete uvařit podle následujícího videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše zavařit hrušky? Kromě dobře zralých hrušek stačí už jen dvě ingredience a pár hřebíčků pro lepší aroma
Retro hit: Dýňový kompot à la ananas voní skořicí a hřebíčkem, důležité je dýni předem marinovat v octovém nálevu, aby nezměkla
Desatero rad na téma rajská omáčka: Uvařme poctivou českou klasiku tak, aby byla dokonalá
Komentáře