Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
19. 9. 2023 Životní styl
Máte na zahradě ořešák? Brzy budete sušit a sklízet spadané ořechy. Vlašské ořechy jsou snadno dostupnou a velmi výživnou potravinou, důležitou pro zdraví. Víte, proč je jíst pravidelně, ale že také mohou uškodit?
Vlašské ořechy ve stravě
Správná a pestrá strava je důležitou součástí životního stylu a péče o zdraví. Mezi potraviny, o kterých se často hovoří v souvislosti se zdravým životním stylem, patří i vlašské ořechy. Jejich konzumace se doporučuje hned z několika důvodů.
Mohlo by vás zajímat
Cenné látky ve vlašských ořeších
Vlašské ořechy jsou sice naše tradiční a snadno dostupné ořechy, ale občas tak trochu stojí v pozadí za mandlemi, lískovými a dalšími ořechy. To je ale škoda. Vlašské ořechy jsou zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny i zdravých tuků.
Zhruba 65 % obsahu vlašských ořechů jsou tuky. Proto jsou energeticky vydatným a kalorickým jídlem. Důležité je ale přitom zmínit, že tuky zahrnují i zdravou kyselinu linolovou a omega-3 alfa-linolenovou kyselinu (ALA). Ta je považována za velmi prospěšnou pro fungování srdce. Kromě toho napomáhá mírnění zánětů.
Z vitaminů ořechy obsahují kyselinu listovou (vitamin B9), vitamin B6 a vitamin E. Z minerálních látek jsou to měď, fosfor, mangan. Ořechy jsou bohaté na antioxidanty. Antioxidanty zpomalují poškozování buněk volnými radikály, proto mohou třeba brzdit vznik zánětů.
Vlašské ořechy a srdeční onemocnění
Z některých provedených studií vyplývá, že obsažené látky z vlašských ořechů přispívají k prevenci v případě rizikových faktorů srdečních onemocnění (kardiovaskulárních onemocnění). Jde mj. o různé chronické stavy související se srdcem a krevními cévami.
Vlašské ořechy a nervová soustava
Říká se, že pro dobrou náladu by si člověk měl dát několik vlašských ořechů. A nejsou to jen tak nějaké povídačky. Studie uvádějí, že když si budeme dopřávat tuto voňavou dobrotu, může to přispět nejen ke zmírnění depresí, ale také k celkově lepší funkci mozku.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Důležitá fakta ke skladování ořechů
Všechna výše uvedená pozitiva může narušit špatné skladování. Nevhodné k jídlu jsou vlašské ořechy napadené plísní (jemné chmýří na slupce ořechů). Ty musejí hned pryč z domu. Neměly by být ani uvnitř černé, případně mít jiné vady. Ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě, můžeme je vyloupané klidně i zamrazit.
Zdroje informací:
medicalnewstoday.com: How can antioxidants benefit our health?
healthline.com: Walnuts 101: Nutrition Facts and Health Benefits
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Jak správně sbírat, sušit a skladovat vlašské ořechy: Osvědčené rady zkušených zahrádkářů nezklamou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12