Prezidentův kuchař prozrazuje: Petr Pavel miluje zelňačku, ale ocení i středomořskou kuchyni
9. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Osazenstvo na hradě se vyměnilo a tím se změnily i chutě, do kterých se musí hradní kuchaři trefit. Co chutná prezidentovi Petru Pavlovi a jak se to odráží na hradních recepcích?
Nejmilejší zelňačka
Prezident Petr Pavel ochutnal za svůj život různé druhy stravy. Když sloužil v armádě, musel se často spokojit s nenáročným jídlem, ale když působil v NATO, měl možnost ochutnat vybranější pokrmy. To ovlivnilo i jeho současné stravovací zvyklosti.
„Prezidentský pár má rád českou kuchyni, ale rádi ochutnají i mezinárodní speciality,“ prozradil webu Toprecepty.cz ředitel odboru gastronomických služeb Kanceláře prezidenta republiky Michal Vevera.
„Nejoblíbenějším jídlem pana prezidenta jsou špagety a občas si dá i pikantnější jídlo,“ dodal Vevera. „Je to nenáročný strávník, není vybíravý a sní všechno, co mu předložím,“ pochválila ho v rozhovoru Eva Pavlová.
Z dezertů preferuje ty tvarohové. Ředitel Vevera také uvedl, že prezidentský pár není vybíravý.
Mohlo by vás zajímat
Menu připravují jen dva kuchaři
Ten také popsal, jak probíhá příprava menu pro novoroční oběd prezidentského páru s premiérským. Vychází se z tradiční české kuchyně, ale přizpůsobuje se i dietním omezením a preferencím hostů.
„Letošní menu jsme začali připravovat už začátkem prosince 2023,“ doplnil pro Toprecepty.cz Vevera. Menu vaří dva kuchaři a hosty obsluhují dva číšníci.
V letošním menu nesměla chybět tradiční čočka. Jako předkrm připravili kuchaři sálátek z čočky Beluga s křepelčím vejcem. Dále podávali silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou brunoise (pozn. red.: je to způsob krájení zeleniny na malé kostičky, které vzniknou překrájením nudliček julienne).
Hlavní chod tvořila kančí kýta na smetaně s brusinkami a variacemi knedlíků. Pokrmy byly spárované s vínem Gryllus Cuvéé 2017 z Nového Šaldorfu, vinařské oblasti Morava, viniční trať Kraví hora. Menu jako dezert korunoval čokoládový řez s malinovým sorbetem.
Z historie novoročních obědů
Tradice novoročních obědů politiků pochází už z období první republiky. V nové historii České republiky obnovil tradici novoročních obědů až prezident Václav Klaus v roce 2004, kdy se sešel s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou. Za dob Václava Klause se k těmto slavnostním příležitostem nejčastěji podávala zvěřina z Lánské obory.
Prezident Václav Havel tato novoroční setkání s premiéry nepořádal, protože tou dobou býval na dovolené u moře.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Buchty po ránu
Buchty po ránu Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i… Číst více
Jak připravit a upéct prejt v několika krocích. Jde to i bez zabíjačky
Syrový prejt je směs, kterou se plní jitrnice. Co se nevejde do střívek, to můžeme upéct právě jako prejt. Do směsi patří uvařené maso z hlavy a… Číst více
Louhované pečivo: Rady a tipy pro přípravu slaných preclíků a jiných tvarů
Preclíky a tyčky jsou typické pro stánkový prodej - jsou šikovné do ruky, dlouho vydrží a nejsou mastné. Připravují se z tuhého kynutého těsta, které… Číst více
Pečeme s Ivou: Fantasticky chutnající louhované pečivo s dokonalou kůrkou si dnes doma může snadno upéct každý z nás
Známé kupované pečivo s příjemně nahořklou,… Číst více
Lahodné valašské frgály s mákem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a tipy, jak na to, aby se koláče vždycky povedly na jedničku
Dívali jste se na nový pořad České televize… Číst více
Jak využít jitrnicový prejt? Skvěle chutná zapečený i jako náplň do taštiček nebo v podobě polévkových knedlíčků
Období zabijaček je spojeno s mnoha tradičními… Číst více
Kynuté koláče se sladkou zelnou náplní podle cukráře Josefa Maršálka: Provoněné skořicí a ochucené jablky chutnají fantasticky
Zelné koláče jsou v podání oblíbeného cukráře… Číst více
Buchtičky s krémem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept na dokonale nadýchané těsto a krém vonící vanilkou a rumem
Vzpomínáte občas s nostalgií na nejoblíbenější… Číst více
Biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka: Vláčný díky máslu a nadýchaný sněhem z bílků chutná dokonale!
Zbylo vám po jiném pečení hodně bílků a… Číst více
Kynutý jihočeský koláč plný borůvek podle cukráře Josefa Maršálka. Díky jedné fintě s drobenkou bude přímo dokonalý
Ty pravé tradiční a nejlepší české či moravské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Droždí jako malý zázrak pro rostliny. Snadno z něj připravíte účinné a levné hnojivo na rajčata, okurky i bylinky
Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem
Prezident Edvard Beneš se stravoval skromně. Stačily mu brambory s máslem a miloval bramboračku s houbami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Guláš na slanině s francouzskou hořčicí
Přidáno před 2 hodinami
Škvarky z hokkaidó dýně
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 7 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 22 hodinami