Zelňačka

lenka Kuchařka:

Polévky 25 názorů

55
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Suroviny

1 lžíce sádla
1 cibule
Nyní v akci
sůl
Nyní v akci
pepř
ocet
cukr
červená sladká paprika
3 brambory
zelí kysané (domácí)
sladká smetana (12%)
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na troše sádla si zesklovatíme cibulku, přidáme kysané zelí, podlijeme a dusíme doměkka. Přidáme na kostičky pokrájené brambory, osmahneme. Měkké zelí zaprášíme sladkou červenou paprikou, solí, trochou cukru a pepřem.

  2. V hrníčku si rozmícháme sladkou smetanu (12%) se 3 lžícemi hladké mouky a nalijeme k zelí. Mícháme, aby se neutvořily hrudky. Ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo cukr.

Poznámka

Podáváme jako hlavní jídlo s měkkým chlebem,nebo jako polévku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelňačka

  • MartinH MartinH

    To je zvláštní, jak se pod stejným názvem může schovat prakticky úplně jiné jídlo. Vy nebýt sádla to máte prakticky jako vegetariánské jídlo, a u nás se dělá zelňačka jak dost vydatná polévka plná masa. Když pominu domácí klobásu, kterou do zelňačky dáváme, padne tam ještě spousta masa http://www.zabijacky.cz/news/zelnacka-s-klobasou-a.... Naopak tam třeba vůbec nepoužíváme mouku, polévka se zahustí samotným zelím. Děkuju za tip na smetanu, tu tam nedáváme, vyzkoušíme:yes:

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Pavel Voborský: Přesně tak, máte pravdu s těmi brambory. :yes:

    Odpovědět

  • stach stach(neregistrovaný)

    smetanu davam na konec ale zakysanou

    Odpovědět

  • Pavel Voborský Pavel Voborský(neregistrovaný)

    ..sice jsem jí dle tohoto receptu nevařil, nicméně brambory se mají vařit zvlášť, a pak třeba i s vodou přidat do zelňačky.
    Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dajda: Tobě jde asi hlavně o uzeniny, že? Protože maso poznáš, v jaké kvalitě je. Ale u uzenáře máš možnost chtít od něj složení výrobku. Ten u nás má přímo na pultě uvedeno, že na přání ukáže deklarované složení, má to v takovém archu, nebo jak to napsat. Nebo ti i na přání na kupovanou uzeninu přímo dá samolepku na balíčku se složením (před tím ti složení řekne ústně nebo ukáže v onom archu). Jelikož jsem si prověřila, že jeho uzeniny jsou excelentní, tak prostě jinde nekupuju. Šunka je fakt šunka, špekáčky se nádherně opečou, jsou z masa a ne nějaké uměliny, v párku je maso taky a ne chrupavky.
    Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    spagetka: Samozřejmě kupuju raději u řezníka než v supermareketech, ale tam se už vůbec nedozvím, co jím. Tam není ani ten štíek se složením. :-( :no:

    Františka: S balenýma to není o moc lepší a já je nepreferuju. Ale když už, tak skutečně kvalitní balené šunky mají - alespoň u nás v Čechách - v Lidlu. :-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dajda: Nemáš možnost vybrat si extra soukromého řezníka a uzenáře? Tím pádem tento sortiment v marketech ignorovat? Já to sice mám trošku dál, ale za tu kvalitu mi ta cesta stojí a v Kauflandu, který mám od baráku 50 m, tohle zboží už ignoruju.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Dajda: není to problém, existuji balene potraviny, na kterých je slozeni napsane.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: U nás to ve většině obchodů problém je.

    Františka: A co mám číst? Nápisy v pultu zní výběrová, luxusní apod. .... Složení výrobku mi maximálně napíší na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou! Cena? Výrobek s označením výběrová, luxusní šunka určitě není prodáván za nízkou cenu!!! Proč by se však takové nekvalitní výrobky neprodávaly, když je lidé kupují!

    Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe než buřt. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. Myslím, že tam patří buď klobása nebo uzené. :-p

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: U nás to ve většině obchodů problém je. Jak máme poznat složení výrobku, když nám to napíší až na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou? Zatímco u uzenin v pultu jsou nápisy výběrová, luxusní apod..... Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Dajda: neviem, u nás to problém nie je, ak vynechám všetky opekačky, zapekačky a podobné veci, a chcem to, čo je označené ako špakačky, tak si viem vybrať kvalitu. :-) A klobása či špekáčik...je to vec zvyku rodiny, niekomu tam chutí viac jedno, inému druhé. To by som neriešila. ;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Dajda: Jak tezko? jsou ve vetsine supermarketu ... to same ta sunka. Staci si cist slozeni potravin a neresit cenu.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: Sú, ale hladat ťažko. Vždycky se divím nad výběrovou šunkou s 80% masa ..... Do této skvělé polévčičky bych však nedala ani ten nejkvalitnější špekáčik. Sem patří klobáska.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Dajda:;-) Sú aj ozajstné špekačky a iné výrobky z mäsa, nie všetko je polystyrén a odrezky. ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    zizala: Já jsem sto ji vidět i na té původní fotce. Každopádně bych se za ni přimlouvala, ale za opravdovskou kobásku, ne buřt, vyrobený z polystyrému a odřezků kostí. ;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo