Bůček v kysaném zelí: Šťavnaté jídlo z jednoho hrnce dokonale propojí chutě obou ingrediecí a prospěje mu i černé pivo
22. 2. 2024 Vaření
Vepřový bůček a kysané zelí do české kuchyně patří a báječně spolu ladí. Připravte si bůček v kysaném zelí v jednom hrnci a uvařte vynikající oběd. Chutě obou ingrediencí se krásně prolnou.
Bůček a kysané zelí
Bůček sice není nejzdravější kus masa, ale do české kuchyně patří. Oproti tomu kysané zelí má na organismus příznivý vliv. Obzvlášť, pokud si kvašené zelí připravíme doma. Jde to i v paneláku. Kysané zelí obsahuje díky procesu fermentace zdraví prospěšné látky, jako jsou probiotika a zvyšuje obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů, jak uvádí studie z roku 2021.
Když bůček zkombinujeme s kysaným zelím a připravíme obě potraviny najednou, vznikne velmi dobré propojení chutí.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na bůček s kysaným zelím
K bůčku a kysanému zelí určitě patří cibule, chuť můžeme doplnit česnekem. Zajímavou kombinací se zelím je nastrouhané jablko. Z koření pak přidáme kmín, pepř a sůl. Chuti prospěje i anglická slanina. Vše můžeme zalít silným hovězím vývarem. Velmi zajímavou variantou je místo něho využití černého piva. Jestliže nechceme zelí zahustit moukou, můžeme k tomu využít nastrouhanou bramboru varného typu C.
Pokud bychom přece jen chtěli nahradit bůček, můžeme zvolit třeba plecko nebo krkovičku.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/418-200-100.jpg)
Bůček v kysaném zelí
Na přípravu tohoto jídla si připravte: 600 g vepřového bůčku bez kosti, 400-500 g kysaného zelí (nejlépe domácího), 1 jablko, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, polohrubá mouka, masox, kmín, pepř, sůl a 10 dkg anglické slaniny.
Jak na to? Pěkný prorostlý bůček pokrájejte na kostky cca 2 x 2 cm, osolte ho a opepřete. Přichystejte si hlubší pánev nebo kastrol, nádobu rozehřejte a vložte do ní maso. Opékejte tak dlouho, dokud nepustí tuk. Maso vyndejte a dejte stranou.
Česnek oloupejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pokud zbude hodně tuku, tak část slijte a na zbylé pak orestujte cibuli do světle hněda. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Těsně před koncem restování prolisujte do směsi česnek a krátce ho osmahněte.
Kysané zelí nechte okapat a pokrájejte ho. Jablko nastrouhejte a spolu se zelím přidejte k cibuli. Směs pokmínujte, případně přidejte půl až kostku masoxu, podlijte cca 1 dcl vody a duste pod pokličkou cca 20 minut. Pak zelí zaprašte polohrubou moukou, pořádně promíchejte, vraťte zpět maso, přilijte cca 1-1,5 dcl vody a duste dalších 20-30 minut. Jako příloha jsou vhodné třeba šťouchané brambory s orestovanou cibulkou.
Zdroj:
ncbi.nlm.nih.gov: Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Properties of Fermented Plant Foods
Náš tip: Připravit si také můžete nakládaný bůček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?
Už celých deset let jsou princ William a… Číst více
Pečené kuře, karamelový pudink i sushi. Na čem si ráda pochutnává vévodkyně Kate?
Zajímá vás, jak si krásná vévodkyně Kate dokáže… Číst více
Tajemství štíhlé postavy vévodkyně Kate: Známe její jídelníček
Možná vás už párkrát napadlo, co stojí za krásnou… Číst více
Jak vaří v nemocnici, kde je hospitalizována princezna Kate? Menu jako z michelinské restaurace sestavuje špičkový šéfkuchař
Nejen obyvatele britského království zasáhla… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Retro cukrárna: Z jaké dobroty se vyvinula kremrole a kde vzal indiánek svůj název?
Moderní cukrárny, to je samý cheesecake nebo… Číst více
Kokosové laskonky: Cukroví, které "křupne", a zároveň se rozplývá na jazyku. Pochutnají si i celiaci, laskonky jsou totiž bezlepkové
Kdo by neznal lahodné laskonky, které lákají za vitrínou téměř v každé cukrárně. Nyní si je snadno můžete připravit doma, a dopřát si je kdykoliv,… Číst více
Domácí griliáš využijeme do jogurtu, kaší, pohárů či krémů. Poradíme, jak ho připravit
Jak připravit domácí griliáš Připravit griliáš není nic složitého. Stačí cukr a mandle nebo ořechy, případně kousek másla. Cukr použijeme krystal… Číst více
Retro zákusek Mánička: Upečte si nadýchaný dezert se šlehačkou podle originálního receptu!
Věnečky, indiánky či laskonky zná každý, už jste… Číst více
Znáte hříšnou dobrotu zvanou griliáš? Vyzkoušejte jednoduchý návod na dokonalé spojení ořechů a karamelu
Griliáš jsou ořechy v karamelu, které konzumujeme jako mls, nebo je podrtíme a sypeme jimi dezerty a poháry, přidáváme je do sušenek a oplatků, nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 23 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více