Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťouchané brambory: Jednoduchá klasika s osmaženou křupavou cibulkou a čerstvými bylinkami chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Šťouchané brambory nejsou nijak složitým jídlem a zvládne je i začátečník. Záleží na tom, jak je upravíme a co do nich přidáme. Právě teď na jaře je báječně ochutí různé čerstvé a voňavé bylinky.

Jak na jarní šťouchané brambory

Brambory patří mezi naše tradiční jídla a šťouchané jsou jednou z podob, jak je připravit. Můžete brambory jen rozmačkat šťouchadlem, osolit a podávat. Existuje ale spousta dalších variant, jak je dochutit, a my pro vás máme tu jarní. S jarem  totiž mohou být šťavnatější a plné darů jarní přírody. A právě takové šťouchané brambory si můžete připravit. 

Které brambory se hodí na šťouchané brambory

Na přípravu šťouchaných brambor se hodí hlavně moučnaté brambory, tedy varný typ C, případně B. Co ale můžete udělat, je využít už dříve uvařené brambory, a spotřebovat tak zbytky. Ty se také budou lépe opékat. Díky opékání budou chuťově výraznější. 

Jak připravit šťouchané brambory

Na šťouchané brambory si připravte: 800 g brambor, 1 velkou cibuli, 1 lžíci sádla, 1 silnější plátek anglické slaniny, 50 ml mléka, sůl, hrst pažitky nebo petrželky.

Jak na to? Brambory oloupejte, omyjte, a uvařte v osolené vodě doměkka. Zatím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Anglickou slaninu nakrájejte na menší kostičky. Pánvičku dejte na plotnu, přidejte lžíci sádla a nechte ho rozehřát. Nasypte na něj cibulku a na středním plameni ji za občasného míchání osmažte. Výsledkem by měla být měkká nazlátlá cibulka. Přidejte slaninu a nechte ji rozškvařit.

Slijte vodu z brambor a šťouchadlem nahrubo brambory rozšťouchejte. Přidejte je k cibulce, promíchejte. Brambory by se měly zahřát a pojmout tuk. Pak se bude na dně vytvářet slabá přichycená vrstva. Míchejte necelou minutu, a když bude hrozit připálení, hned podlijte brambory mlékem. Míchejte, dokud nebude přichycená vrstvička rozpuštěná. Pak pánev odstavte a šťouchané brambory dosolte. Nasekejte pažitku nebo petrželku a vmíchejte do brambor. 

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak doladit jarní šťouchané brambory

Do jarních šťouchaných brambor se hodí nejen pažitka nebo petrželka, ale také další jarní rostliny. Na záhonech se už klubou keříky libečku neboli vopichu. Tato velmi aromatická rostlinka dodá bramborám lahodný nádech. A je třeba myslet na to, že je skutečně silná, a proto jí stačí málo. 

Z dalších rostlin se hodí i medvědí česnek, jarní cibulka, řeřicha, polníček. Můžete přidat i spařené kopřivy.  

Aby byly jarní šťouchané brambory skutečně osvěžující, lze nakonec vmíchat i lžíci až dvě zakysané smetany nebo tvarohu. Brambory můžete na talíři ozdobit jedlými květy sedmikrásky. 

Náš tip: Inspirujte se přípravou jednoduchých šťouchaných brambor s jarní cibulkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více