Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
18. 3. 2024 Vaření
Sedlácké brambory je skvělé si připravit, když zatoužíte po jednoduchém, šťavnatém a rychlém jídle. Jako oběd příjemně zasytí. Kysané zelí, bůček a uzenina se v báječně chuťově doplňují.
Jídla z brambor
Jídla z brambor bývají poměrně vděčná, většina z nich je jednoduchých a rychlých. Stejně jako dnešní recept na sedlácké brambory. Na toto jídlo stačí jen pár ingrediencí. Přesně takové, které si spojíte s pojmem "sedlácké brambory".
Můžeme znát farmářské brambory. To jsou vlastně oloupané uvařené brambory, které nakrájené na kolečka smažíme na rozpáleném oleji. Pak se osolí a posypou kořením na americké brambory, které obsahuje mj. granulovaný česnek a cibuli, sladkou papriku, kmín, petrželové listy, koriandr, pepř, hořčici, tymián a muškátový ořech. Vše se smaží s nakrájenou slaninou dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na sedlácké brambory
Tento pokrm se trochu liší. Kromě brambor do něj patří pořádná dávka kysaného zelí a k tomu se hodí uzený bůček nebo anglická slanina, kvalitní klobásky, cibule a něco na dochucení. Dobře poslouží základní koření pepř, kmín a také sůl. Když jídlo na talíři doplníme bylinkami (majoránka, libeček, pažitka, petrželka), bude navíc krásně barevné.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Recept na sedlácké brambory
Na sedlácké brambory si připravte: 500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 2 klobásy, 150 g uzeného bůčku (nebo anglické slaniny), 1 cibuli, sůl, mletý pepř, kmín, cukr a sádlo podle potřeby.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kousky. Dejte je do hrnce s vodou a se solí a kmínem je uvařte do měkka. Na pánvičce rozehřejte trochu sádla a cibulku na něm opečte dozlatova. Zelí nakrájejte, přidejte k cibuli a mírně podlijte vodou. Duste doměkka. Hotové lehce doslaďte.
Slaninu nebo bůček s klobásou opečte dokřupava. Brambory sceďte a přidejte je k bůčku. Chvíli společně dopékejte. Nakonec přisypte kysané zelí a společně prohřejte. Dochuťte pepřem, případně solí a můžete podávat.
Náš tip: Připravte si sedlácké brambory podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chyby při okrajování a škrabání brambor: Zbytečný odpad i tupá škrabka
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na perfektní zapečené brambory, aby byly uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé? Vláčnost zajistí smetana, o křupavost se postará sýr
Bábovka s větrníkovou příchutí: Tajemství skvělé chuti je ve voňavém karamelu, při jehož přípravě se nesmí šetřit cukrem