Den "Sněz jablko"
Mezinárodní den
Každou třetí sobotu v září nastává Mezinárodní den Sněz jablko. Tyto plody jsou nejenom chutné, ale i zdravé. Dopřejte si proto jedno nebo klidně i více. A ideálně každý den.
Na starém přísloví, které praví, že když si dáte jedno jablko denně, vyhnete se lékaři, bude něco pravdy. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem důležitých vitamínů, minerálů, sacharidů, antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Navíc se jablka těší oblibě, protože si je leckdo sám pěstuje.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablka mají v kuchyni široké uplatnění
Dopřejte si jablko čerstvé nebo jej využijte jako surovinu v kuchyni. Jen málokterá potravina má takové široké využití. Může být součástí mnoha dezertů, dortů, štrúdlů, dá se také zpracovat do kompotu, marmelády, kečupu, přesnídávky, smoothie, zmrzliny či džusu. S jablky můžete péct, smažit, vařit, grilovat i dusit.
Jablka nejsou k zahození ani v kombinaci s masem. Nejvíce se jablka hodí k drůbeži, ale i vepřové maso nebo klobásky získají na lahodnosti, pokud je zkombinujete s jablky.
Skvěle se také dají zařadit do dětského jídelníčku, tepelně upravené už po ukončeném 6. měsíci života. Syrová pak je doporučeno od 8. měsíce života dítěte.
Jablka mají svůj původ ve střední Asii, dnes si na těchto lahodných plodech pochutnávají lidé po celém světě. Vybírat je z čeho. Existuje totiž zhruba 3500 různých odrůd jablek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den "Sněz jablko"?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami