Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka v dětském jídelníčku
Zdroj: Freepik, user15285612

Jablka patří právem mezi nejoblíbenější a nejzdravější české ovoce. Jsou bohatým zdrojem důležitých vitamínů, minerálů, sacharidů, antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Proč je jejich konzumace důležitá už od raného věku?

​Jablka pro zdraví dětí

Při stoupajících cenách potravin včetně ovoce a zeleniny se možná mnozí z nás začnou vracet k surovinám ryze českým a dostupnějším. Mezi ty patří i jablka. Nejde vůbec o nějaké obyčejné ovoce. Přečtete si, proč je důležité zařazovat jablka do jídelníčku dětí.

  1. Vitamín C je v jablku hojně zastoupen a díky obsaženým antioxidantům a dalším látkám, se kterými kooperuje, je tento vitamín beze zbytku využit. Nedostatek vitamínu C ohrožuje správnou funkci imunitního a nervového systému dětí a je pro ně těžší se ubránit nejrůznějším infekcím a zánětům. Z dalších vitamínů jsou v jablku zastoupeny D, E, B6, B12, beta karoten, riboflavin, niacin nebo thiamin.
  2. Jablka jsou přímo nabitá přírodními antioxidanty tvořícími účinnou obranu proti volným radikálům.
  3. Z minerálních látek jsou bohatě zastoupeny především draslík, hořčík a vápník, dále jablka obsahují železo, zinek, mangan, fosfor a spoustu dalších. Tento koktejl zdraví prospěšných minerálů se stará o správný fyzický i mentální vývoj dětí od raného věku.
  4. Obsažená vláknina je účinným prostředkem proti zácpě. V jablku se však nachází i další látky, které optimalizují zažívání, proto se jablko doporučuje jak při zácpě, tak i při průjmu a zvracení pro stabilizaci trávicího traktu.
  5. Sacharidy v jablku se starají o přísun energie, kterou děti potřebují neustále doplňovat.
  6. Jablka se dají díky vysokému obsahu vody zahrnout i do pitného režimu. Obzvláště u dětí, které málo pijí, bychom jablka měli především v létě nabízet častěji.
  7. Kousáním jablka děti posilují dásně a ulevují si od bolesti způsobené růstem zoubků.

​Od kdy dávat dětem jablka?

Ovoce obecně by se do dětského jídelníčku mělo zařadit po ukončeném 6. měsíci života, a to tepelně upravené. Sladší jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nastrouháme najemno a podusíme 10 minut v troše kojenecké vody. Syrové jablko se doporučuje až od ukončeného 8. měsíce, v případě, že je chemicky ošetřené, tak podáváme jablko oloupané.

​Jablka na nekonečno způsobů

Málokterá potravina má tak široké využití v kuchyni, jako právě jablko. Je součástí mnoha dezertů a dalších sladkých jídel, dá se zpracovat do kompotu, marmelády, kečupu, přesnídávky, smoothie, zmrzliny či džusu, je výborné i v kombinaci s masem i zeleninou. Dá se péct, smažit, vařit, dusit i grilovat, zkrátka připravovat na všechny možné způsoby v rozličných kombinacích. Vyzkoušejte tyto méně tradiční jablečné recepty.

​Jablečné lívance bez mouky

Na 4 porce si připravte 2 středně velká jablka, 150 g jemných ovesných vloček, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžíci javorového sirupu, špetku skořice a olej na smažení. Jak na to?

Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nastrouhejte. Smíchejte s ovesnými vločkami, vejci, práškem do pečiva, špetkou skořice a podle chuti oslaďte javorovým sirupem. Chystáte-li na jablečné lívance sladkou marmeládu, můžete sirup vynechat. Z těsta na pánvi s rozehřátým olejem tvořte menší lívanečky, které z obou stran opékejte dozlatova. Chcete-li lívance bez kousků ovesných vloček, před smažením těsto ještě rozmixujte dohladka.

​Krůtí prsa s jablky

Na 4 porce potřebujete 500-600 g krůtích prsou, 1 jablko, 100 g plátkového sýra, čerstvý tymián, sůl, pepř a trochu oleje. Jak na to?

Omytá a osušená krůtí prsa osolte, opepřete a na několika místech nařízněte tak, aby zůstala pohromadě. Do každého zářezu vložte tenký plátek jablka a kousek sýra. Posypte čerstvým tymiánem. Alobal potřete olejem a krůtí prsa do něj zabalte. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30 minut, odstraňte alobal a dopečte 15 – 20 minut dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami, zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou.

​Pečená jablka plněná hovězím masem

Na 4 porce budete potřebovat 4 větší jablka, 300 g mletého hovězího masa, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíci sušených brusinek, 1 lžíci vlašských ořechů, trochu oleje, špetku soli a pepře. Jak na to?

Na troše rozehřátého oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekaný česnek a po 1 minutě hovězí maso, které nechte zatáhnout. Zlehka osolte a opepřete a poduste 5 minut. Jablka podélně rozpulte, vydlabejte jádřinec i dužinu tak, aby vznikly mističky. Zbylou dužinu pokrájejte na drobné kousky a přidejte k masu. Do směsi dále přimíchejte nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Směsí naplňte jablka a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud jablka nezměknou.

​Jablečná nutela

Na přibližně 200 ml jablečné nutely potřebujete 200 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců), 50 g krupicového cukru, ½ lžičky vanilkového cukru, 4 políčka nastrouhané kvalitní hořké čokolády, 10 g holandského kakaa a 1 lžíci strouhaných lískových ořechů. Jak na to?

Jablka nakrájejte na malé kousky, zalijte vodou jen tak, aby byla ponořená a rozvařte je. Přidejte všechny ostatní ingredience, povařte ještě 15 minut a nechte vychladnout. Je-li směs moc hustá, přidejte během vaření ještě trochu vody. Nechte vychladnout, rozmixujte dohladka a uchovávejte v uzavření nádobě v lednici.

Jablečnou nutelu můžete používat jako pomazánku na pečivo, náplň do palačinek, závinů i taštiček, do koláčů, buchet apod.

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
healthline.com

cookieandkate.com
myheartbeets.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více