Nejoblíbenější recepty s jablky
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi. Ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje, je skutečně plné vitamínů a důležitých látek. Ve stogramové porci, což je zhruba jedno středě velké jablíčko, najdete až 30 mg vitamínu Ca celou řadu dalších antioxidantů, například vitamín E. Antioxidanty chrání lidské buňky a posílují imunitu, čímž pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Jedno jablko vám dodá 1,6 gramů vlákniny. Díky vláknině mohou jablka snižovat hladinu cukru v krvi, což zase působí jako prevence cukrovky. V jablkách dále najdeme významné množství draslíku, vápníku i hořčíku. Díky tomu jablka vyrovnávají krevní tlak i hladinu cholesterolu, působí protizánětlivě, čistí játra, zlepšují zrak a jsou blahodárné i pro trávicí a nervovou soustavu. Podle některých výzkumů pomáhá pojídání ovoce s tak komplexní škálou prospěšných předcházet rozvoji Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.
Jablka dozrávají koncem léta a nejvíc je jich na podzim. V ČR dříve stávaly tisíce jabloní. Kvůli obrovské úrodě se ale postupně přistupovalo ke kácení strom ůa rušení sadů. Důsledkem toho je, že dříve nejdostupnější ovoce se dnes cenově příliš neliší od exotickýc ha dovážených druhů, jakými jsou například banány nebo pomeranče. I tak ale Češi na jablka nedají dopustit a pořád je jich dost, že jsou v obchodech dostupná celoročně. Absolutní klasikou je jablečný štrůdl, skvělé jsou sušené křížaly. Z jablek se dělají mošty i džusy, výtečné kompoty. Jablka jsou vynikající v kombinaci s hruškami a dochucené hnědým cukrem a skořicí. Možností, jak toto ovoce zrpacovat, je opravdu mnoho.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
S multifunkční mikrovlnkou budete vařit jako šéfkuchař!
Sedm podivných středověkých jídel: Pečená kočka, polévka ze zmijí nebo nadívaný ovčí penis bývaly tehdy na stole běžně
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání