Jablka mají v kuchyni široké využití, od moučníků a sladkých jídel přes kombinace s masem po různé saláty
Jablka mají široké využití v kuchyni. Jsou zdravá a celoročně dostupná. Vlastní sklizeň ze zahrady umíme skladovat i konzervovat. Čerstvá i ta sterilovaná jablka se skvěle hodí na různé moučníky. na výběr máme mnoho druhů. pojďme si projít možnosti našeho webu.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Oblíbené záviny a štrúdly
Na závin neboli štrúdl používáme nejčastěji těsto kynuté, tažené, listové, pivní, ale i jiná, jednoduchá na výrobu, takže je zvládne i začátečník. Nezapomeňte na máslo a opraženou strouhanku, která vsákne přebytečnou jablečnou šťávu.
I v bábovkách a muffinech jsou jablka skvělá
Bábovkám i muffinům dodávají jablka šťavnatost a vláčnost. Většina z nich je ze šlehaného těsta, kam jablka nakonec vmícháme. Skvělé je přidat různé ořechy nebo oříšky, čímž takovou bábovku uděláme ještě svátečnější.
Jablkové moučníky na plech mohou být i velmi sváteční
Moučníky na plech se také vyznačují vláčností díky jablkům, někdy je můžeme potřít krémem nebo polít polevou. Do těsta také často přidáváme oříšky.
Koláčky, šátečky a rohlíčky mohou být také plněné jablky
Kousky do ruky od různých rohlíčků, šátečků a koláčků s náplní z jablek ocení všichni včetně dětí. Uplatníme na ně různá křehká těsta, ale i kynutá.
Nepečené jablečné moučníky a dezerty jsou připravené opravdu rychle
Ani nepečené moučníky se bez jablek mnohdy neobejdou, jsou rychle hotové a pomůžou, když se vám nechce nebo nemáte možnost péct. Zkombinovat piškoty, jablečný protlak a třeba zakysanou smetanu je lahodná kombinace. Jen musíme vydržet, než se piškoty rozleží a zvláční.
Nedáte si lívanec nebo jablkovou žemlovku?
V neposlední řadě jsou tady sladká jídla od žemlovek přes jablkové knedlíky až po nákypy a lívanečky. Můžeme je podávat jako sladký oběd nebo v malém množství jako dezert po obědě.
Zmrzliny osvěží
A jablka nemůžou chybět ani ve zmrzlině. Zmražená jablečná dřeň je vítané osvěžení v teplých dnech. Dětem vyhovují víc nanuky, ale to nevadí, je to mnohdy jen jiná forma téhož.
Ani v kombinaci s masem nejsou jablka špatná
Jablka se ale uplatní i v kombinaci s masem pro ty, kdo tuto chuťovou symbiózu mají rádi. Nejvíce se jablka hodí k drůbeži, ale i vepřové maso nebo klobásky získají na lahodnosti, pokud k nim přidáte jablka.
Kdo si dá raději jablka syrová, může si připravit salát
Pokud nechcete konzumovat jablka v tepelné úpravě, máme pro vás skvělé a osvěžující saláty, kde jablka hrají nezanedbatelnou roli.
Inspirace na našich stránkách je dost a dost a každý si tu najde to své.
Komentáře
6. 3. 2022 08:57