Správně ušlehaný sníh z bílků je základem úspěchu sladkých, ale i slaných pokrmů
Sníh z bílků neboli bílkový sníh je hmota se zcela speciální hustou krémovou konzistencí, která vzniká správným vyšleháním vaječných bílků. K přípravě bílkového sněhu dokonalé hustoty potřebujete jen bílky, cukr, elektrický šlehač (nebo silné ruce) a trochu zkušeností.
Využití bílkového sněhu
Bílkový sníh má nejčastěji funkci kypřicí složky, využijeme ho např. při pečení nadýchaného piškotového těsta na roládu nebo při pečení bábovek. Sníh z bílků ale může sloužit jako základní složka receptu, stačí si vzpomenout na neodolatelný zákusek Pavlova. Sníh z bílků využijete i ve slané kuchyni.
Základní pravidla přípravy sněhu z bílků
Stačí si osvojit pár fíglů a bílkový sníh bude perfektní.
- Ke šlehání se hodí pouze čerstvá vejce, u starších je úspěch nezaručen.
- Vyvarujte se byť jen trochy žloutku. Správně rozklepnutí chce trochu cviku.
- Sníh šlehejte z bílků, které mají pokojovou teplotu.
- Připravte si čistou a suchou nádobu dostatečného objemu, bílky zvětší svůj objem až 8×. Čistý by měl být i šlehač.
- Do tekutých bílků nezapomeňte přidat špetku soli.
- Zpočátku šlehejte jen zlehka a postupně zvyšujte rychlost šlehače.
Jak poznat dobře vyšlehaný sníh
- Jakmile vytáhnete metly šlehače, ve sněhu zůstanou vytažené špičky.
- Pokud obrátíte nádobu se sněhem vzhůru nohama, sníh nevyteče, ale pevně drží u dna.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 7 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 15 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Polévka BORŠČ
Přidáno 16. 6. 2024 14:50
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno 16. 6. 2024 14:05
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Přečtěte si Zobrazit více
Poctivá čočková polévka krok za krokem: Zahuštění prospěje nastrouhaná brambora, proti nadýmání pomáhají bylinky
Retro okénko: Rýžové Arizonky se vyrábějí už od 50. let 20. století a dětem chutnají dodnes. Připomeňte si s námi, jak vznikly
Retro okénko: Metro dezert vznikl na oslavu podzemky a živil spartakiádní cvičence