Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak upéct dort Pavlova a jak jej dozdobit? Jedna surovina vás překvapí!
Zdroj: Pixabay, ponce_photography

Dort Pavlova vypadá jako obří sněhová pusinka s čepicí ze šlehačky a ozdobou z ovoce. Je to moučník na léto jak stvořený. Pokud tuhle nadýchanou dobrotu taky milujete, naučte se ji dnes s námi udělat jako profíci a ve finále doplňte dort trochu nečekanou přísadou. Jak na to opět poradí foodblogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Jako baletní sukně

Lehký a nadýchaný, takový by měl být dort Pavlova, jehož podobu zřejmě zhruba pře sto lety inspirovala ruská primabalerína Anna Matvejevna Pavlova. O slavné baletce se tehdy říkalo, že tančí tak lehce, jako by se vznášela. Podobné vlastnosti by měl mít dort, který nese její jméno a vzhledově připomíná baletní sukni. „Tenhle dezert má být správně uvnitř vláčný a nadýchaný jako pěna a shora lehký a křupavý,“ říká pro Toprecepty.cz foodblogerka Šárka Adámková, autorka instagramového účtu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Jakkoliv dort, který se dělá pouze z bílků, cukru a škrobu, vypadá na první pohled jednoduše, výsledek se nemusí vždycky podařit. Stává se, že místo, aby byl korpus uvnitř pěnový, je spíše tuhý a žvýkavý, případně je naopak zcela vysušený. Ani jedno není správně. Jak to udělat, aby se nic z toho nestalo, vám právě poradí Šárka Adámková, která dnes zároveň prozradí svůj vlastní recept na tento původně australský dezert.

Jak na korpus  

Potřebovat budete jen čtyři bílky, 220 g krupicového cukru a dvě lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu. „Začněte tím, že si předehřejte troubu na 150 °C a až pak se pustíte do přípravy korpusu. Já postupuji tak, že elektrickým ručním šlehačem vyšlehám bílky do polotuha a potom začnu za stálého šlehání přisypávat krupicový cukr. Sníh díky tomu krásně ztuhne. Na závěr ještě vešlehám škrob,“ říká Šárka Adámková a dodává, že bílky pro přípravu sněhu musejí být čerstvé a zároveň je potřeba, aby měly pokojovou teplotu. Obojí má vliv na samotný výsledek a může se stát, že i když děláte všechno správně, ze starých vajíček zkrátka nadýchaný pevný sníh nevyšleháte. Zároveň to jde hůře z vajíček, právě vytažených z lednice. Bílky pokojové teploty totiž do sebe při šlehání naberou více vzduchu a sníh tak bude nadýchanější.

Jakmile máte vyšleháno, dejte sněhové těsto na plech vyložený pečicím papírem a navrstvěte je do kruhu o průměru asi 20 cm. Na výšku by Pavlova měla mít zhruba 10 cm. Okraje přitom nijak zbytečně moc neuhlazujte, naopak je hezké, když jsou na dortu různé vlnky a jiné nepravidelnosti,“ doporučuje Holka u plotny. „Plech pak ihned vložte do vyhřáté trouby, nechte těsto krátce zapéct, stačí skutečně jen pár minut, a poté teplotu snižte na 120 °C a Pavlovu pečte 80 minut,“ popisuje Šárka Adámková s tím, že po uplynutí daného času je potřeba troubu vypnout, dvířka pootevřít a korpus v ní nechat dojít.

Dokončení dortu

Jakmile máte hotovo, korpus je upečený a vychladlý, můžete zdobit. Na klasickou Pavlovu stačí dát dotuha ušlehanou smetanu a čerstvé ovoce, například maliny, jahody nebo rybíz. Šárka nám ale prozradila jinou možnost. „Pro některé to asi bude překvapení, ale já dávám na Pavlovu nejdříve citronový krém lemon curd a až potom vrstvím šlehačku. Sladký sněhový korpus krásně doplní chuť nakyslého citronového krému, kterou zase uhladí šlehačka. Tahle kombinace mi přijde nejlepší,“ říká Šárka, která na přípravu krému využívá právě zbylé žloutky z vajec. „Zabiju tím dvě mouchy jednou ranou. Dort se krásně osvěží a zároveň se všechny suroviny zužitkují,“ směje se food blogerka, která nemá ráda plýtvání. Pokud chcete zkusit tuhle verzi, připravte si lemon curd už předem podle našeho receptu. Ke žloutkům přidáte už jen citronovou šťávu, cukr a máslo, a je hotovo. Krém lze udělat dopředu i několik a uchovat jej v lednici. „Návštěvy říkají, že takhle jim Pavlova chutná nejvíc,“ ukončuje Šárka Adámková. Jak si ale dort nazdobíte vy sami, je jen na vás! Každopádně přejeme, ať se vám povede!

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Libulka

31. 7. 2021 17:16

Capri12: nastříkejte si na plech jednotlivé malé dortíky a zdobte těsně před podáváním, nedávejte do lednice, vydrží vám několik dnů na talíři či tácku jen pod igelitovým sáčkem, u jiného receptu na Pavlovu tu mám své fotky, tady nejdou vložit. Nebojte se toho.

Libulka

31. 7. 2021 17:11

Bílky nemusí mít pokojovou teplotu, beru přímo z ledničky, používám i zamrazené bílky, které nechám samozřejmě na lince povolit, ocet dávám běžně, to není nic zvláštního, troubu po vypnutí nepootvírám, peču večer a nechám v zavřené troubě do rána, stříkám na plech přes cukrářskou špičku jednotlivé malé dortíky, každý dostane svoji porci, nemám problém při servírování, a mám je vždycky skvěle ! Jde to prostě i jinak.

bergen

29. 7. 2021 17:22

Túto tortu som sa naučila piecť v Austrálii, ja som len domáca cukrárka, neživým sa s tým, ale môžem povedať, že tento recept nie je kompletný, pretože nie je tam uvedený čas pečenia pri jednotlivých teplotách a to je práve dôležité. Nikde v Austrálii som sa nestretla s touto tortou a krémom. Patrí tam len šľahačka, ktorá práve znižuje tú sladkosť torty a kyslosť dodáva ovocie, práve tá úžasná mučatka a kiwi, taktiež zo 4 vajec urobiť 20cm tortu je málo, na 20cm treba aspoň 6 vajec. Jedine s čím súhlasím je, že torta má byť vysoká, vtedy je to pavlova a nie tie okrúhle pláty

bergen

29. 7. 2021 17:15

Capri12: To sa stane len ked sa krátko šľahajú bielka

Capri12

21. 7. 2021 08:21

Hodně receptů je se lžící octa.....dort se šlehačkou je fajn, ale pokud se nesní ihned, rozmáčí se spodek, stejně i s jinou kombinací. Takže proto mě odrazuje pečení Pavlova

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více