Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce se musí rozklepnout, abychom získali obsah. Někdy se stane, že se rozklepnutí nepovede. Skořápka je velmi křehký obal samotného vajíčka a pokud s ní nesprávně klepneme, tak může prasknout a vejce se znečistí nebo se protrhne vaječný žloutek.

Také vás nebaví lovit z rozklepnutých vajíček v misce kousky skořápky? Protrhne se vám pokaždé žloutek? Jak rozklepnout vajíčko, abychom předešli znečištění a oddělili správně žloutky od bílků? Poradíme vám, jak na to.

Kalendář Celý kalendář

Způsoby rozklepnutí vajíčka

Pozor na tenké skořápky - snadno prasknou tam, kde nechceme.

  • Nejčistším  způsobem je rozseknutí skořápky ostrým nožem v polovině.
  • Často se používá naseknutí nebo rozbití části vejce o hranu misky nebo hrnku.
  • Další možností je rozklepnutí vajíčka o hranu a oddělení skořápky jednou rukou.
  • Vyzkoušejte také odseknutí špičky vejce nožem nebo nůžkami na křepelčí vajíčka.
  • A poslední způsob - klepnutí nejširší stranou vejce o stůl - skořápka v tom místě pukne.

Při rozklepávání vajec musíme dodržovat přísnou hygienu - nesaháme zbytečně do obsahu skořápky, aby se vyloučila kontaminace bakteriemi. Po skončeném rozklepávání vajec si vždy umyjeme ruce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více