Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchý postup pro začínající hospodyňky
Oddělit žloutek od bílku patří mezi základní kuchařské dovednosti, které se učí už děti od svých maminek. Je to důležité umět, když připravujeme sníh do některých moučníků. Pokud víme, jak na to, je postup snadný a rychlý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak oddělit žloutky od bílků
- Bílek od žloutku snadno oddělíme za pomoci skořápek, ve kterých jsou uloženy. Nejprve naťukneme skořápku na prostředku vajíčka o pevnou hranu (např. misky).
- Prsty opatrně oddělíme poloviny skořápky od sebe. Provádíme to nad nádobou na bílky.
- Do jedné z polovin skořápky při naklonění opatrně přelijeme žloutek, přitom nám mezi prsty protéká bílek do zvolené nádoby.
- Znovu přelijeme žloutek zpět do druhé poloviny skořápky. Mezitím odteče další bílek. Je-li třeba, postup ještě opakujeme. Skořápku opatrně vytřeme prstem, aby část bílku nepřišla nazmar.
- Jsme opatrní, aby s bílkem neodteklo ani malé množství žloutku. Nakonec žloutek přelijeme do druhé nádobky.
- Postup opakujeme s dalšími vejci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 16 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře