Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a perfektně.
Co potřebujete na šlehání
Nádoba na šlehání i metly musí být odmaštěné a bílky nesmí obsahovat příměs žloutků, protože tuk brání správnému vyšlehání. Osvědčilo se potřít stěny nádoby i metly rozkrojeným citronem.
Potřebujete co nejčerstvější vejce v pokojové teplotě, protože s čerstvými bílky, které nejsou studené, se lépe pracuje. Dobře oddělte žloutky od bílků, bílky nalijte do vyšší nádoby vhodné na šlehání. Cukr je nejlepší krupicový (pískový), má správnou velikost krystalků, takže na sebe dobře váže vzduch, který kypří sníh. Moučkový cukr je moc jemný a bývají v něm příměsi. Krystal je zase hrubý, špatně se rozpouští.
Jak správně šlehat
Šlehejte šlehacími metlami, nejlépe elektrickým šlehačem, protože je to pohodlné a rychlé. Ale i různé ruční šlehače vám pomohou a ušetří námahu.
Do bílků dejte špetku soli nebo kávovou lžičku vody a šlehejte zpočátku na nižší rychlost, aby se bílky napěnily a začaly nabírat vzduch.
Bílkové cukroví
Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné – takhle božsky chutná cukroví upečené z bílkového sněhu. Stačí do něj přidat různé přísady, vyhrát si s tvary a budete mít další druhy navíc. Mezi nejznámější jistě… Podívejte se na všechny bílkové cukroví.
Jakmile bílky zbělají (pokud je v receptu přidání cukru do sněhu, přidejte ho nyní), zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků není hustá pěna, která nechává tuhé špičky. Pozor, abyste sníh nepřešlehali, protože z něj nakonec unikne potřebný vzduch, který má kypřit těsto. Přešlehaný sníh se „trhá“ a tvoří krupičku. Sníh musí být hladký a pevný.
Našlehaný bílek ihned použijte, protože stáním řídne. Sníh se do těsta vmíchává po částech a jen lehce se "zabaluje", aby se z něj nevytloukl vzduch.
Věříme, že teď už pro vás nebude problém upéct nadýchaný piškot nebo sněhové pečivo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře
12. 1. 2024 10:46
11. 1. 2024 12:54
Hodně zdraví v novém roce
5. 1. 2024 12:11
29. 12. 2023 21:24
10. 8. 2023 08:56
Cukr se přidává dřív než je sníh vyšlehaný, v okamžiku, kdy bílky zbělají.
22. 2. 2023 19:54
17. 1. 2022 20:47
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 11 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 20 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Dobrota z jednoho pekáčku: Květákový nákyp s těstovinami a kuřecím masem je ideálním jídlem pro celou rodinu
Mrkvové řezy s tvarohem: Jemný, lahodný a neuvěřitelně vláčný moučník skvěle dochutí a navoní směs koření
5 nejčastějších chyb při šlehání sněhu z bílků aneb proč se vám nedařilo