Aby květák po uvaření zůstal hezky bílý, na to existuje několik metod. Jednou z nich je přidat do vody trochu mléka
Mnoho pokrmů lze připravit tak, že květák zpracujeme syrový. Přípravu jídla sice o pár minut prodloužíme, ale chuť zůstane, protože ji nevylouhujeme do vody. Jsou ale pokrmy, kde je předvařený květák nutností. Z vývaru pak můžeme připravit polévku.
Jak vařit květák, aby zůstal bílý
- Květák vkládáme vždy do osolené vroucí vody a vaříme jen nezbytně dlouho.
- Pro zvýraznění květákové chuti přidáme do vody několik květákových listů.
- Do vody ke květáku přilijeme trochu mléka.
- Nebo do vody ke květáku přidáme trochu cukru. Totéž se doporučuje při vaření hrášku nebo chřestu pro zachování jejich svěží barvy.
- Pokud předvařujeme květák na pozdější sterilaci nebo mražení, přidáme do vody lžíci octa nebo citronové šťávy.
Květák na různé způsoby
Z květáku připravíme mnoho výborných pokrmů, hodí se k bramborám i těstovinám. Můžeme ho kombinovat s další zeleninou a dokonce i se žampiony nebo jinými houbami. Jedním z nich je květák zapečený se sýrem a při přípravě se můžeme inspirovat video receptem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Ačokča je nenáročná popínavá zelenina. Poradíme, jak ji pěstovat a zpracovat její plody
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře