Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Hrášek je oblíbená zelenina, kterou pěstujeme pro nutričně cenné nezralé lusky. Není náročný na péči, vyhovuje mu zálivka jednou za týden a proto se skvěle hodí pro víkendové zahrádky.
Pro plynulou sklizeň jej můžeme vysévat postupně po dvou týdnech až do konce května. Kromě dřeňových odrůd pěstujeme i hrášek cukrový, u kterého se konzumují celé nevyzrálé lusky. Hrášek obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů, vlákniny a minerálních látek (vápník, fosfor). Kromě toho cenné vitamíny E, B, provitamín A, niacin a další.
V jakých pokrmech si na hrášku pochutnáme nejvíce
Syrový je vděčnou a hodnotnou zeleninou pro děti, svěží barvou a chutí doplní saláty nebo pomazánky. V teplé kuchyni jsou z něj výborné a oblíbené polévky nebo teplá příloha k masu. Cukrový hrášek je součástí zeleninových směsí hlavně v asijské kuchyni.
Jak hrášek konzervujeme
Konzervujeme jen mladý hrášek, který je ještě sladký. Neobsahuje totiž škrob, který by zakalil nálev. Hrášek před konzervací blanšírujeme 2-3 minuty, do vody přidáme trochu cukru, aby si zachoval svěží barvu. Sterilovat jej můžeme v kyselém nálevu, ve slaném nálevu raději opakovanou sterilací, protože má tendenci se kazit. Snadno se mrazí. Zralý hrách se suší a používá jako luštěnina.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Kvůli roli Brigit Jonesové jedla Renée Zellwegerová 20 koblih denně, dnes si ráda pochutná na fish and chips
Co se zbylou pečenou krůtou? Šťavnatý masový štrúdl nebo rychlé rizoto s hráškem jsou bleskově hotové
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře