Jak využít šalotku v kuchyni? Chutí je jemnější a lahodnější než klasická cibule. V omáčkách se navíc dokonale rozpustí
Malé a podlouhlé šalotky uspokojí i náročné labužníky. Chutí jsou jemné a postrádají typickou pikantnost cibule. V pokrmu nikdy nezastíní ostatní suroviny a při skladování se nemusíme obávat klíčících výhonků.
Šalotka v naší kuchyni
Šalotka pochází z Asie, ale v dnešní době je běžně dostupná na místních trzích a v supermarketech. Řadí se sice mezi cibule, nicméně chuť má nasládlou a lehce připomíná česnek. Můžeme ji snadno pěstovat i na zahrádce a úrodu hojně využívat v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Proč je šalotka zdravá
Šalotka obsahuje spoustu antioxidantů, které zlepšují zdraví srdce a mozku a také zpomalují růst rakovinných buněk. Stejně jako cibule má antivirové vlastnosti a pomáhá při léčbě infekcí a nemocí. Určitě se proto vyplatí používat ji co nejčastěji.
Mohlo by vás zajímat
Šalotka v polévkách
Šalotku využijeme jako základ do polévek místo cibule. Svou jemností se hodí do krémových polévek, zeleninových, jemných chřestových a luštěninových. Nejčastěji ji nakrájíme najemno a zpěníme v hrnci na másle. Poté přidáme další ingredienci, případně využijeme na přípravu jíšky.
Šalotka v omáčkách
Najemno nakrájená šalotka se nám během vaření zcela rozpustí a vytvoří dokonale sametovou omáčku. Toho bychom u klasické cibule docílili jen opravdu dlouhým vařením.
Šalotka k masu
Šalotku využijeme jako delikátní přílohu k masu. Stačí ji krátce opéct nebo zkaramelizovat, aby získala sladký nádech. Malé cibulky se pro svou velikost dobře jí a na talíři vypadají skvěle. Rozhodně nezklamou ani v létě na grilu.
Studené pohoštění ze šalotky
Šalotku můžeme konzumovat i v syrovém stavu, jen nesmíme zapomínat, že nadýmá stejně jako cibule. Využijeme ji do salátů, pomazánek a jednohubek. Spotřebovat můžeme i šalotkovou nať, která se vzhledem podobá pažitce.
Šalotka ve spojení s hovězím
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 4 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno před 15 hodinami
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Komentáře